Életmód

Asztma, csalánkiütés, rovarcsípés – allergia minden szinten

Itt az allergia szezon! Gyorsabban fogynak a papírzsebkendők. Többet tüsszögnek, köhögnek a gyerekek az oviban, az iskolában, az utcákon. A tavasszal, a kikelettel, a virágzással megkezdődött az allergiások legnehezebb időszaka is.

A Róbert Károly Kórház gyermektüdőgyógyásza mindent látott már, amit egy allergiás csecsemő, vagy kisgyermek tünetként megmutathat. A legfontosabb, hogy a szakember időben lássa a fulladó, kiütéses, vagy akár a hasát fájlaló gyermeket.

Civilizációs betegségnek

Évszázadok óta ismert, de az utóbbi 50 évben rohamosan terjed az egész világon. Magyarországon két és félszer több például az asztmás gyermekek száma, mint tíz évvel ezelőtt a KSH 2014-es adati szerint. És ez csak egy a számos allergiaféle közül. A legfontosabb természetesen a megelőzés, de ha már kialakult, gondos kezeléssel, életmódváltással karbantartható, sőt sok esetben hosszabb időszakokra is tünetmentessé válhat a beteg – mondja Dr. Kovács Lajos, a Róbert Károly Kórház gyermektüdőgyógyásza.

Az allergia nem más, mint az immunrendszer hibás reakciója a szervezetbe került – általában – fehérjére. „Támadónak” értelmezi, hatására egy hisztamin nevű anyag szabadul fel a vérben. Gyulladás alakul ki, holott a szervezet nincs veszélyben.

A jelenség nagyon bonyolult, összetett problémakört jelent. Gondoljunk csak bele: van, aki átfut a tarka réten, és semmi baja, a másik embernél ugyanez fulladásos reakciókat válthat ki. De ugyanez vonatkozik például a tejre: egyikőnk jóízűen megihatja, másikunknál csúnya kiütéseket, hasmenést okozhat.

Hogy kinél hogyan alakul ki a betegség, az nagyon változó – mondja a szakorvos. - Az már tudott, hogy a hajlam örökölhető. Az adatok azt mutatják, hogy a gyermekek 10%-a lehet allergiás, ha a szülők nem szenvedtek ebben a betegségben. Ha csak egyikőjük, akkor a kicsik 25 százaléknak van esélye a kór kialakulására. Azonban, ha mindketten, akár 50-70 %-uknál is felléphet az allergia. Az utóbbi – mondjuk 50 évben – komoly változásokon ment át környezetünk. Ezek hatására olyan genetikai kémiai elváltozások alakultak ki az örökítő anyagban, amelyek megbetegíthetik a születendő gyermeket. A rossz levegő, a táplálékban fellelhető kemikáliák pedig már önmagukban elegendők lehetnek az allergia kialakulására.

Bármilyen korban felbukkanhat a betegség. Van, aki kiskorában egyáltalán nem érzékeny semmire, és felnőttként betegszik meg. De vannak olyan típusok is, amiket a gyermekkor után „kinőnek” az emberek – persze pontos orvosi segítséggel – figyelmeztet Dr. Kovács Lajos.

Csecsemőknél a száraz bőrre, az ekcémára, a hasmenésre, emésztési zavarok kell figyelni. Ezek a tünetek jelezhetnek ételallergiát. A csöppségek bélrendszere ekkor még nem elég érett. A fejlődéssel ezen érzékenységek az esetek 90 százalékában elmúlnak. Később, a kisded korban jelentkezhetnek a légúti panaszok. A nehéz vagy sípoló légzés már jelezheti az asztmát. A valódi, klasszikus asztma, szénanátha általában már a serdülő időszakban alakul ki. Minden esetben azonnal orvoshoz kell fordulni! –

A csalánkiütés is sokak életét megkeseríti. Ez már több mint valódi allergia – mondja a szakorvos. Különböző ételek vagy gyógyszerek állnak az első helyen. A tej, a szója, a tojás, a hal, vagyis minden, aminek gazdag fehérjetartalma van. Itt a figyelemre méltó kategóriába tartozik a mogyoró is. A csonthéjas fogyasztása akár életveszélyes is lehet, ha valaki allergiás rá. Pontosan még nem tudni az okát, de már e téren is biztatóak a kutatások!

A rovarcsípések is okozhatnak csúnya meglepetést

A méh- és darázscsípés az egyik legveszélyesebb. Az elsőt talán észre se vesszük. Még csak nem is viszket vagy duzzad meg, de a kémiai ellenreakció már elindult a szervezetben. A második csípés már heves reakciókat válthat ki: szapora légzés, fulladás, szédülés, gégegörcs léphet föl. Orvosi segítség nélkül akár halálos kimenetelű is lehet az apró rovar támadása! –

 

Dr. Kovács Lajos elmondása szerint ma már többféle módszert alkalmaznak az allergia kiszűrésére. Az úgynevezett bőrkarcolással vagy a vérvétellel szinte biztosan megállapítható például az asztma.

Ha felmerül a betegség gyanúja, akkor a rendelőben az orvos 10-12 pici helyen megkarcolja a bőrt az alkaron. Az apró sérülésre olyan anyagot helyez el, ami tartalmazza pl. a macskaszőr vagy a parlagfű pollen allergénjét. Mintegy 20 percen belül a szervezet reagál, a megkarcolt bőr bepirosodik, és egyértelműen megállapítható, hogy a felmerült kiváltó okok közül melyik az „igazi”? Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor ez a módszer nem alkalmazható, mert ekcémás a bőr. Ekkor folyamodnak az orvosok a vérvételhez. Mindkét út hatásos. Van egy harmadik módszer is, amikor a hátra ragasztanak apró tapaszokat. A kontaktallergia diagnosztizálható így. A vizsgálati idő itt legalább két-három nap. Ezzel leginkább a különböző fémallergiákra bukkanhat fény. A kisgyerekeknél azonban ez nagyon ritka. Leginkább kozmetikai anyagokban, gyógyszerekben találhatók olyan kemikáliák, amelyekre érzékenyen válaszol a szervezet, de az utóbbi időben többször találkoztunk olyan allergiás megbetegedéssel, amit a manapság oly népszerű testékszerek, piercingek váltottak ki.

Legkönnyebben a légutakon keresztül jut be a legtöbb allergén a szervezetbe. Számtalan részecske található abban a 10-15 köbméternyi levegőben, amit naponta beszippantunk, amiben a pollentől a házi poron keresztül a benzingőzig minden megtalálható, de nincs ok a nagy elkeseredésre - állítja a szakorvos.

A legfontosabb a betegség korai felismerése!

Minél korábban tudjuk felállítani a diagnózist, annál hatásosabb a megfelelő terápia. Az aprólékos kikérdezés, majd a már említett egyszerű vizsgálatok után lehet, hogy egy lenyelhető vagy belélegezhető szerrel, gondosan összeállított diétával, speciális krémmel gyorsan csökkennek, esetenként meg is szűnnek a tünetek. A méh- vagy darázscsípésnél rendkívül hatékony lehet egy injekciós kezelés. Minden eset más és más!

Miután a betegséget a szervezet nem kellően működő védekezőképessége okozza, az immunrendszer erősítése a legfontosabb. Nagy a szülők felelőssége, hiszen nekik kell megteremteni a megfelelő környezetet, és ez sokszor nem is olyan nehéz!

Amennyire csak lehet, kerülni kell a szennyezett levegőjű környezetet, a kemikáliákat. Bármennyire furcsa, a higiéniai szabályok túlzott betartása is gyengíti az immunrendszert. Kerülni kell a sok antibiotikum szedését, és talán a két legfontosabb: az egészséges táplálkozás megteremtése és a stressz csökkentése. A lélek és a test folyamatos karbantartása, harmóniája nélkül egyetlen betegséget sem lehet legyőzni! – figyelmeztet Dr. Kovács Lajos gyermektüdőgyógyász.

Együnk tehát mértékkel és változatosan, sportoljunk – mindkettőt életkorunknak megfelelően. Teremtsünk békét önmagunkban, a családban, és egy jó nyaralás előtt nem árt tanulmányozni egy pollentérképet sem!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás