Életmód

Az élethosszig tartó fogyókúra és a család

Szülőként életünk fő – ha nem a legfőbb- rendezőelve, hogy gyermekeink számára mindent megadjunk. Anyagi javakon túl itt elsősorban egészségre gondolnunk, főként, hogy hazánkban is egyre rémisztőbb statisztikák látnak napvilágot a gyermekek mozgásszegény életmódjával, helytelen táplálkozásával és az ebből eredő túlsúlyukkal és rossz egészségi állapotukkal kapcsolatosan.

Mivel mindenben, így egészséges táplálkozásuk kialakításában is mi vagyunk a minta számukra. Szántai Zsolt, az egyik életmódkorrekcióval foglalkozó társulás egészségmentora és táplálkozási szakértője szerint az első és legfontosabb, hogy megismerjük egyéni sajátosságainkat ahhoz, hogy a számunkra, majd gyermekeinknek helyes táplálkozási szokásainkat ki tudjuk alakítani. Véleménye szerint

enni jó, enni kell, enni lehet,

csak az nem mindegy mit, mikor, milyen arányban és mennyit.

 

Elmondta azt is, hogy az egyéni sajátosságok feltérképezése céljából egy úgynevezett anyagcseretípus-mérést végeznek, amellyel kideríthető, hogy segítséget kérők milyen táplálkozási típusba tartoznak, ugyanis tudjuk, hogy étkezési szokásaink határozzák meg sejtszintű vitalitásunkat, és így egész életminőségünket. Ha ez a két terület (egészségünk, energiaszintünk) rendben van, mintegy mellékhatásként jön létre számunkra az ideális testsúly, amire még testedzéssel rá lehet segíteni. "Gyakorló édesapaként tudom, gyermekeinknek mi vagyunk az irányadóak saját étkezési szokásainkkal, az ő egészségük a mi felelősségünk" – tett hozzá.

Keleti Andreáék családjában hogyan működik mindez?

„Nálunk folyamatosan, szép lassan sikerült az egészséges táplálkozásra való átállás onnantól, hogy gyermekeink megszülettek- kezdi Keleti Andrea.(…) Legfontosabbnak azt gondoljuk, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt, változatos, tápanyagban és rostban gazdag ételt fogyasszanak. Természetesen ma ez jelenti nem csak nekünk, hanem általában minden szülőnek a legnagyobb kihívást. (…) Nagyon egyszerű trükkökkel, saját étkezési szokások kialakításával igyekszünk védeni Máté és Viki egészségét. Nem tartunk otthon semmilyen rágcsát, helyette inkább gyümölcsökkel nassolunk, kísérletezünk, például almából melyik fajta lehet a kedvencük. Mindkét gyermekemnek egész más az ízlése (…), ezért mindig igyekszem olyan ételeket főzni, ami mindenki számára megfelelő és egyben egészséges”- hallhatjuk a népszerű táncostól.

Személyre szabott étrend vs. sablondiéták

„Arra a testre, amit egy életre kaptunk ajándékba, nagyon fontos vigyáznunk – mondja Bihari Nóra dietetikus, egészségmentor. Sokszor látom, hogy akik tenni szeretnének egészségükért, ideális külsejükért, mások által már jól bevált sablondiétákat alkalmaznak, ami viszont náluk egyáltalán nem válik be. Mi ennek az oka? Nem vagyunk egyformák, testünk egyedi és egyéni táplálkozási igénnyel rendelkezik.

fogyókúrás tévhitek

Az étrendben és testmozgásban eszközölt apró változtatások állandó és folyamatos fogyáshoz vezetnek.

Fontos, hogy a kitűzött cél reális legyen.

A lassú, fokozatos fogyás jobb a nagymértékű gyorsnál.

Aki készen áll a fogyásra, sikert ér el.

A testnevelés órák segítenek a gyerekkori elhízás visszaszorításában.

A szoptatás véd az elhízás ellen.

Egy szexuális aktus 100-300 kalóriát éget el.

Diéta vs. fogyókúra

Szántai Enikő, egészség mentor, személyi edző, fitness szakértő szerint sokak számára a fogyókúra és a diéta szó különbségét is fontos megvilágítani. „A diéta egy tudatos, irányított táplálkozási forma egy meghatározott cél, például egészségünk megőrzése, adott probléma/betegség visszafordítása érdekében. A fogyókúra pedig nevéből adódóan is egy kúraszerű, kényszeres táplálkozási mód, amitől nem várhatunk tartós eredményt, hiszen a bennünket érő káros hatások sem kúrajelleggel érnek minket. Döntés kérdése, hogy a fogyókúrák életen át tartó sorát, vagy a nekünk megfelelő tápanyagok tudatában kialakított diétát folytatjuk. Félreértés ne essék, mi is nagyon szeretünk és szoktunk is jókat enni, arra fordítunk nagy figyelmet, milyen alapanyagból, egészséges receptek alapján készítjük el a gyerkőceinknek és nekünk is egészséges ételeket”- fejezi be az egészségmentor.

Fogyókúra számokban

Az emberek 34 százaléka 1-2 kilót hízik a nyári szünetben.

Az emberek 75 százaléka kedélyállapota szerint eszik.

A nők átlagosan napi 21 percet gondolnak testsúlyukra és a fogyókúrára.

Ez az egész életünkre kivetítve 67 év alatt 355 napot tesz ki.

A férfiak naponta 18 percet gondolnak a fogyókúrára.... ami egy életen keresztül 304 napnak felel meg.

A britek egyötöde használ kalóriaszámláló okostelefonos alkalmazást.

A karcsúság megőrzésének legfontosabb motivációja az, hogy a párunknak örömet szerezzünk.

A párunk mellett legalább ennyire fontos, hogy gyermekeink érdekében is előre gondolkodjunk, hiszen sokkal könnyebb a tudatos táplálkozásunk segítségével egészségesnek maradnunk, mint egy kialakult betegségből meggyógyulnunk.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás