Életmód

Csütörtöki kutatós: 6 ok, ami miatt fájhat a gyerek feje

Sok minden okozhat fejfájást a gyerekeknél és a kamaszoknál – állítja egy amerikai orvos, aki a közelgő iskolakezdés kapcsán statisztikai adatokkal is szolgált.

Az iskoláskorú gyerekek tizede, illetve a tinédzserek 24 százaléka szenved krónikus fejfájástól Dr. Nick DeBlasio szerint, aki a Cincinnati Gyermekkórházban dolgozik.

 1. A probléma egyik leggyakoribb oka az elégtelen folyadékbevitel, pláne kültéri mozgás esetén a nyári hőségben. Ebben az esetben akár egy-egy pohár víz elkortyolása is megoldást jelenthet.
   
 2. Az étkezés kihagyása ugyancsak fejfájáshoz vezethet. A szülőknek meg kell győződniük arról, hogy csemetéjük kiegyensúlyozott étrenden van, aminek a részeként sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. A túl sok koffein és bizonyos ételek ugyancsak fejfájást eredményezhetnek.
   
 3. Az alváshiány szintén gyakori ok a fejfájásra. A felső tagozatosok és a középiskolások legalább naponta tíz órát kell, hogy aludjanak.
   
 4. A túl sok otthoni vagy iskolai stressz – például költözés vagy a szülők válása kapcsán – újabb kiváltó ok lehet.
   
 5. Amennyiben a gyerek nem látja a táblát az iskolában, vagy gyakran hunyorog, a szakértő szerint érdemes elvinni szemvizsgálatra, hiszen a látásprobléma is fejfájáshoz vezethet.
   
 6. Szülői hajlam esetén még nagyobb a csemeténél a fejfájás veszélye.

 

Dr. DeBlasio vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót ajánl a problémára, illetve három napnál tovább fennálló panaszok esetén javasolja, hogy forduljanak orvoshoz.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás