Életmód

Csütörtöki kutatós: A nyári szünetben nagyobb a hízás veszélye

Egy friss amerikai kutatás szerint a gyerekek valószínűleg több cukrot esznek, többet néznek tévét, és kevesebb zöldséget fogyasztanak a nyári vakáció alatt. Ráadásul ezek a hizlaló magatartások a jómódú és a szegény gyerekek esetében egyaránt jellemzők.

„Annak ellenére, hogy az elhízást elősegítő magatartások általában gyakoribbak a nyári szünetben, a hizlaló viselkedések a különböző csoportok közötti eltérései nem fokozódnak a vakáció alatt” – nyilatkozta Dr. Claire Wang, a Columbia Egyetem munkatársa.

A kutatók a Journal of School Health szaklapban közzétett tanulmányhoz több mint 6400 hat-tizennyolc éves iskolás adatait elemezték 2003. és 2008. között. Kiderült, hogy a gyerekek a nyári vakáció alatt átlagosan 20 perccel többet néztek tévét és 85 milliliterrel több cukrozott üdítőitalt ittak naponta, mint iskolaidőben. A testmozgás szintje körülbelül azonos volt, de a nyári szünetben átlagosan öt perccel többet mozogtak a gyerekek naponta, mint a tanévben.

A középiskolások azonban jelentősen többet mozogtak a vakáció alatt, mint az iskolaévben, a gazdagabb családok csemetéi pedig különösen nagy valószínűséggel végeztek közepes-nagy intenzitású testmozgást nyáron. A kisebb jövedelmű családokból származó tizenéves lányok viszont sokkal kisebb valószínűséggel végeztek közepes-nagy intenzitású testmozgást a nyári szünetben.

„Az iskolai környezet továbbra is létfontosságú az egészséges étkezéshez és az aktív életmódhoz tartozó magatartások alakításában, és az iskolák vezető szerephez juthatnak abban, hogy segítsék az egészséges átmenetet a tanév és a nyári szünet között” – összegezte Wang.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás