Életmód

Csütörtöki kutatós: káros anyag a chipsekben!

A chipsek ellen indított frontális harc legújabb hadművelete, hogy figyelmeztetést adtak ki a ropogtatni valók és más sütéssel készült ételek fogyasztása kapcsán, mivel bebizonyosodott, hogy ugyanazt a rákkeltő vegyületet tartalmazzák, ami a dohányfüstben is fellelhető.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EÉBH) minap megjelent tanulmánya igazolja, hogy a magas hőmérsékleten előállított ételek készítésekor létrejövő akrilamid (AA) rákkeltő hatású.

Mint kiderült, az AA több olyan sütve készített, szénhidrátban gazdag ételben jelen van, mint például a hasábburgonya, a chips, a kenyerek, és a kekszek. A gyermekek akrimalid kitettségének mintegy 51 százaléka származik ezekből az élelmiszerekből.

Az EÉBH által feltárt tényeket Európa szerte élelmiszerügyi szervezetek fogják hasznosítani a fogyasztóknak, különösen a szülőknek nyújtott új élelmiszerbiztonsági tanácsadás formájában.

A Brit Élelmiszer-szabványügyi Intézet azonban már most azt javasolja a családoknak, hogy mind a sült krumplit, mind a pirítóst csak a még elfogadható, legvilágosabb színűre süssék és lehetőleg korlátozzák gyermekeik heti chipsfogyasztását.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás