Életmód

Csütörtöki kutatós: Tényleg boldogok a tudatlanok

Úgy látszik, tényleg boldogok a tudatlanok: azok az emberek, akik nem igazán látják át a helyzetet, amiben vannak, sokkal több döntési lehetőséggel rendelkeznek, mint tudatos társaik, és ezek általában nagyobb elégedettséget hozó döntések is – állítja Michael Smithson, az Australian National University munkatársa.

„Ha mindent pontosan átlátunk, nem marad tere a szabadságnak, a kreativitásnak, a lazaságnak. Ha viszont fogalmunk sincs a dolgok tényleges állásáról, máris lehetőségek széles tárházából válogathatunk” – mondja a szakember, aki felfedezte, hogy a tudatlanság a kreativitást is fejleszti: ebből a semmiből kell létrehozni valamit, ami egyedi, különleges. A túl árnyalt gondolkozók ehhez képest sokat szorongnak, hogy mindent jól csinálnak-e, és gyakran végül nem teszik meg a szükséges lépéseket a céljuk érdekében.

Smithson persze azt is elismeri, hogy a tudatlanságnak sötét oldala is van: a naiv embert könnyebben átverik, és sajnos az előítéletek és a rasszizmus is leginkább a rájuk jellemző, ami számos társadalmi probléma melegágya. Kiemelte, hogy a társadalmi szintű tájékozatlanság a közügyekkel kapcsolatban akár a demokráciát is veszélyezteti.

Ez az oka annak is, hogy sokan az interneten élik ki frusztrációjukat: a fizikai távolság miatt olyasmit is mondanak, amit szemtől szemben nem mernének. A tudatlanság és tájékozatlanság ezt a problémát még inkább elmélyíti.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás