ÉletmódEgészségBetegség

Hangulati zavar gyermek- és serdülőkorban

A bipoláris zavar

Bármilyen furcsán hangzik, gyermekeknél is leírtak típusos depressziókat.  Ezek közel azonos formában jelentkeznek, mint a felnőtteknél, jóllehet minden esetben van eltérés. Okai között fellelhetőek a környezeti és a genetikai tényezők egyaránt.

Mánia

A gyermek hangulata emelkedett; a jó kedélyű, kedves magatartástól egészen a kontroll nélküli izgatottságig terjed. Ilyenkor folyton beszélnek, rendkívül aktívak és tettre készek, mindemellett azonban keveset alszanak. Figyelmét folyton minden eltereli. Önbizalma az egekig szökik, már-már érthetetlen optimizmus jellemzi. Gondolkodása csapong, gondolatait nehezen fókuszálja. A túlzott aktivitás megjelenhet agresszív viselkedés formájában is. Ebben  a betegségben a mániás fázisok gyakoriak, depresszív fázisok vagy nincsenek, vagy nagyon rövid időtartamúak.

Hipománia

A mánia legenyhébb foka, a kóros hangulat és viselkedés már rögzült, állandóan jelen van. A gyermek bőbeszédű, aktív, fel van dobva. Sokszor túlzottan bizalmaskodó, tolakodó, tapintatlan. Figyelme csökkent, így a kitartást igénylő feladatokban rosszul teljesít.

Cyclothymia

Ebben a betegségben az enyhén emelkedett és az enyhén nyomott hangulat váltakozik periodikusan, amelytől a hangulat folyamatosan labilis. Általában serdülőkor végén vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik. Kívülállóként nem értjük, mitől vannak hangulatingadozások, hiszen a környezeti változások mindezt nem indokolják: nincsenek negatív életesemények, a beteg életén nem uralkodott el a stressz.

Bipoláris érzelmi zavar

A bipoláris betegség előfordulási gyakorisága gyermek- és serdülőkorban 0,6 % körüli. Ha a kevésbé súlyos depresszív és hipomán betegségeket is ide soroljuk, úgy elérheti a 7,3%-ot. A serdülőkori depressziós epizód előfordulása a fiatalok körében 4,7 %, szóval 100 fiatalból majdnem ötnél megjelenik. És ezek nem azok az esetek, amikor rosszkedvű a gyerek, mert elhagyta a szerelme.

Genetikai eredetre utal az, amikor a családokban a bipoláris zavar halmozottan fordul elő, akár több generáción keresztül is.

A bipoláris megbetegedések alig 10%-a jelenik meg 12 éves kor körül, azaz a prepubertásban. Serdülőkorban azonban leginkább bipoláris érzelmi zavar jelentkezik, ami mániával vagy depresszióval kezdődhet. Jellemzője, hogy az emelkedett érzelmi állapot és a fokozott aktivitás váltakozik a búskomorsággal és az aktivitás csökkenésével. Sőt, azt is tapasztalhatjuk, hogy az ingadozások között a fiatal teljesen tünetmentes, ami még érthetetlenebbé teszi a betegséget.

Ugyanolyan gyakran fordul elő lányoknál, mint fiúknál.

A bipoláris megbetegedéseknél előfordulhat, hogy az első, téves diagnózis az iskolafóbia, az anorexia nervosa, a viselkedészavar vagy a hiperaktivitás. A későbbi vizsgálatok azonban segítenek a helyes diagnózis felállításában.

Terápiás beavatkozások

A gyógyszeres terápián túl az egyéni és csoportos pszichoterápiának, illetve a családterápiának egyaránt fontos szerepe van.

A gyógyszeres terápia hátránya, hogy a mellékhatások (szájszárazság, fáradtság érzése, aluszékonyság) sokszor nehezebben viselhető a gyermek számára, mint maga a betegség. Ilyenkor történik a gyógyszerelhagyás, de ezt mindenképpen előzze meg az orvossal történő konzultáció – hátha tud alkalmasabb szert ajánlani. Továbbá a gyógyszer néha hetek alatt áll be, azaz idő kell, míg kifejti hatását. Ez türelmetlenné teheti azt, aki szedi és a javulást várja.

Mivel a gyógyszer a kognitív területekre is hat, befolyásolhatja az iskolai teljesítményt.

Előnye azonban az, hogy a gyermek alkalmas lesz pszichoterápiára, aminek jelenléte a kezelésben elengedhetetlen.

A pszichoterápiák segítséget nyújtanak a konfliktusok feldolgozásában és az önismeret erősítésében; ezáltal az újabb konfliktusokat egyre hatékonyabban oldja meg a gyermek, ami pedig megelőzi a betegség ismételt megjelenését.

Kilátások

A prognózis annál rosszabb, minél korábban jelentkezik a betegség. Az is fontos, hogy társul-e egyéb zavarral: drogabúzus, iskolafóbia, öngyilkossági késztetés. Azok a gyerekek, akiknél ezek a tünetek is megjelentek a depresszió mellett, nagy valószínűséggel visszatér a megbetegedés egy később életszakaszban.

Ha az első epizód depresszió (és nem mánia), a bipoláris betegség esélye nagyobb. Amennyiben prepubertás korban jelenik meg a betegség, a lefolyása súlyosabb, mint ha serdülő vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik. A depressziós epizódokban az öngyilkosság kockázata nagyobb, ezért rendkívül fontos minden ez irányú utalást nagyon komolyan venni.

Ha a gyermek a család támogatásával követi az orvosok, pszichológusok segítségnyújtását, nagy az esélye a gyógyulásra. Általában csak 30-35%-ban tér vissza felnőttkorban is a betegség.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás