ÉletmódEgészség

Életet mentett a hamburger

A 17 éves brit lány, Heather Franks csupán 38 kilót nyomott, amikor a családjával a floridai Disney World-be látogatott egy hosszabb vakációra – mielőtt anorexiájával befeküdt volna a kórházba.

Heather 16 éves volt, amikor az anorexia nervosát megállapították nála az orvosok. A fiatal lány egy nehezebb időszak után lett depressziós, és úgy érezte: az egyetlen dolog, amit kontrollálni képes az életben, a testsúlya, ezért brutális koplalásba kezdett. Hétről hétre egyre többet fogyott, míg csupán 38 kilót mutatott a mérleg: félő volt, hogy orvosi kezelés nélkül az életébe kerülhet a további fogyás.

Anorexia, bulímia

Az anorexia nagymértékű fogyással, testképzavarral és az elhízástól való félelemmel jár, míg a bulimia a koplalás mellett időnként falásrohamokkal párosul, amelyet önhánytatással, hashajtókkal, vízhajtókkal, túlzott testmozgással kompenzálnak az érintettek.

A kamaszkori étkezési zavarokról itt olvashat bővebben.

A szakemberek könyörögtek, hogy a tini feküdjön be mielőbb, de a szülők a nyári vakáció idején a híres floridai Disney World-be vitték a lányukat. A család úgy tervezte, hogy szeptembertől valószínűleg kórházba kerül Heather, de a sokat kritizált, túlméretezett amerikai menürendszernek köszönhetően az anorexiás lány végre enni kezdett.

„Több dolog is segített. Egyrészt az, hogy az új környezetemben senki sem tudott semmit az érkezési zavaromról, ezért nem is zaklattak azzal, hogy egyek. A szüleim hagyták, hogy azt kóstoljak meg, amit csak akarok, így elsőként egy sajtos-paradicsomos pizzát ettem… és ízlett!” – mesélte Heather a Daily Mail című lapnak.

„Aztán az is mindent megváltoztatott, hogy az adagok óriásiak a Disney Worldben, sőt: egész Amerikában. Ha csak a negyedét ettem meg a hamburgernek, már fedeztem a napi kalóriaszükségletem felét, így észre se vettem, hogy újra eleget eszem. Mindenki laza volt, ezért idővel egyre jobban éreztem magamat az éttermekben és a fagyizókban” – teszi hozzá a lány, aki a nyaralás során kezdett hízni.

Heather és családja úgy érzi, hogy a családi nyaralásnak köszönhetik azt, hogy a lány megmenekült. Heather ma már 52 kg-ot nyom, és egészségesen táplálkozik.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XA szív vége - Teakiadó