ÉletmódEgészség

Ha megtanul főzni, egészségesebben fog táplálkozni

Ha szeretnénk, hogy a gyerek egészségesen táplálkozzon, a legjobb, ha hagyjuk, hogy segítsen az étel elkészítésekor a konyhában. Az táplálkozáshoz való hozzáállást ugyanis rendkívül pozitívan befolyásolja az, ha a gyerek tud főzni – tudtuk meg egy friss amerikai kutatásból.

„Rendkívül fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korukban pozitív kontextusban találkozzanak az étellel. Érdekes, különleges és vonzó legyen számukra a konyha világa, hiszen ebben a korban alakulnak ki azok a szokások, amelyek később is hatással vannak a preferenciáikra. A szakácsórák után a gyerekek szívesebben választanak maguknak egészséges finomságokat, ami óriási előny” – érvel a kutatást vezető Derek Hersch, a Minnesota Heart Institute Foundation szakembere.

Jelenleg az amerikai tinédzserek több mint egyharmada túlsúlyos, ami többek között azzal is összefügg, hogy lényegesen ritkábban étkezünk otthon, mint az 1980-as években. A szülőknek kevesebb ideje marad főzni, ezért a fiatalok a gyorséttermi nassolásra hagyatkoznak, és a legtöbbször fogalmuk sincs arról, hogy mit is esznek valójában.  

„A cél az, hogy minél több szülő bátorítsa a gyerekét, hogy aktív legyen a konyában, és közben iskola tanítsa meg főzni a fiatalokat.  Ez egyfajta tudatosságot jelent: a gyerek így nem csak az alapanyagokat ismeri meg és lesz képes felelősségteljesen kiválasztani, de egyúttal meg is szokja azt, hogy aktív a konyhában” – mondja Sara Haas, az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője.

A Kölöknet szerint ez a jó tanács nem csak Amerikában, de itthon is megállja a helyét... A táplálkozásról szóló összeállításunkat itt lehet megtekinteni!

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó