ÉletmódEgészség

Lányból nővé program egy egészséges és felvilágosult generációért

A hátrányos helyzetű térségekben felfigyeltek arra a problémára, hogy a tanköteles korú gyermeklányok hiányzása az oktatási intézményből jelentősen megnövekszik akkor, amikor menstruál. Ez azonban legtöbb esetben nemcsak a szomatikus problémák miatt fordul elő, hanem azért, mert az ehhez szükséges eszközöket, termékeket anyagi okok miatt a család nem képes biztosítani.

Alapvető higiéniai deficit áll elő, ez okozhatja a hiányzásokat is. Ami még nehézséget jelent az, hogy a családokban a személyi higiénia optimalizálása és a felvilágosítás inkább tabu téma. Az oktatási intézményekben az iskolaorvos, védőnő ritkán van jelen, sokszor nincs lehetősége, bizalma kihez fordulni a fiatalnak. Az iskolákban – sajnos tapasztaljuk – hogy sok esetben szappan, se WC papír nem áll rendelkezésre, tehát az alapos kézmosás lehetősége sem adott. Tény és való, hogy az ilyen jellegű körülmények nagyban befolyásolják egy fiatal lány, jövőbeni nő és anya életét.

Ez egy komoly, határozott lépéseket igénylő probléma, amelynek kezelése szükségszerű. Ebből a célból, a Magyar Vöröskereszt a Lányból nővé programot indított el. A cél megvalósításához a Procter&Gamble támogatásával 2,8 millió forint állt rendelkezésre. Ebből az összegből a program megvalósításával együtt járó minden szervezési költséget is fedezni tudtunk, az összeg 9%-át használtuk működési (logisztikai, munkaerő, szervezési, stb.) költségekre szabályzatainknak és a nemzetközi előírásoknak megfelelően.

A program keretében, Békés megye két járásában – a sarkadiban és mezőkovácsháziban, az állami fenntartású oktatási intézményekben- , fél évre elegendő betétet kapnak a felső tagozatos és középiskolás lányok, továbbá, a helyi védőnők 20-25 fős csoportokban felvilágosító órákat is tartanak a fiataloknak, külön a fiúknak és külön a lányoknak. A programba bevont lányok fejenként 80 darab intimbetétet, míg a fiúk tusfürdőt kaptak. Összesen, az adományból vásárolt termékekkel 800 fiút és 800 lányt sikerült elérni. A két térségben, továbbá a járásban dolgozó védőnők felvilágosító előadásokat tartanak, amit az intézmények beépítettek a tanrendjükbe, korcsoporthoz igazított tematika szerint, és kiosztották a Magyar Vöröskereszt által készített kiadványt is.

A védőnők jelenléte, főleg a kisebb településeken rendkívül fontos, hiszen ők azok, akik szabadabb keretek között is találkozhatnak a diákokkal, legyen az egy iskolai felvilágosító előadás, vagy a negyedik osztályban esedékes szűrés, amikor akár négyszemközt is beszélgethetnek velük a gyerekek és bizalmasabb kapcsolatot építhetnek ki, megosztva személyes problémáikat is.

Budapest, Pest megye, Fejér, Nógrád, Komárom, Jász-Nagykun Szolnok megyében ugyanezen korosztály számára, 36720 csomag intimbetét került kiosztásra októberben, ami fejenként 60-80 darab intimbetétet jelent. Azonban előadások megtartására, kiadvány kiosztására nem került sor és a fiúk számára nem volt adomány. Fontos megjegyezni, hogy a vásárolt készlet még a 2015-ből megmaradt termékek, amiket vásároltunk a migrációra felkészülve. Összesen 12000 fiatal lánynak, valamint 800 fiúnak sikerült eljuttatni az adományt.

Elsődleges célunk az iskolai hiányzások csökkentése, kirekesztettség érzés csökkentése, önbizalom és önismeret növelése volt. A program úttörő lehet, hiszen visszhangja, küldetése jó! Ez nem csupán egy ideológia, hiszen konkrét segítség is rendelkezésre áll, ami által a célok realizálása megvalósulható.

A megyei szervezeteink szerint a fogadókészség minden esetben nagyon pozitív volt. Nagyon sok esetben tapasztalták meg azt, hogy nagyobb mennyiségű termék kiosztása sem okozott volna problémát. Hosszabb távú feladatunk lehet, hogy a diákok számára a felvilágosítás terén is léphessünk szélesebb körben, akár szakkör, műhelymunkák keretében. Lehetőség adódjon arra, hogy a pubertáskor elején a fiatal ne szorongóvá váljon a saját fejlődésétől, hanem büszke, kiegyensúlyozott nővé válhasson.

 

Forrás: www.voroskereszt.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás