ÉletmódEgészség

Megdőlt az „5 másodperces” szabály mítosza: ne együk meg a földre esett falatokat

Az ún. „5 másodperces szabály” egy régi mítosz, ami szerint bátran megehetjük a földre esett ennivalót akkor, ha öt másodpercen belül felvesszük azt a padlóról. Egy friss kutatás szerint azonban nem számít, mennyi ideig volt a finomság a földön, a baktériumoknak akkor is volt lehetőségük az átjutásra az ételbe.

Az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban publikált anyag szerint van, hogy kevesebb, mint egy másodperc is elengedő ahhoz, hogy a veszélyes baktériumok megfertőzzék az ételt.

„Sokan hiszik, hogy a baktériumoknak idő kell ahhoz, hogy átkeljenek és az ételen jelen legyenek, miután az a padlóra esett. A népszerű tévhit szerint ez egy öt másodperces időablak. A tudomány most ezt a mítoszt dönti romba, hiszen mindegy, mennyi időt töltött az étel a padlón, tizedmásodpercek is elegendők ahhoz, hogy a fertőzés megtörténjen adott esetben” – fogalmaz a kutatást vezető Donald Schaffner.

A kutatás során a szakemberek négy különböző felületet teszteltek: rozsdamentes acél, kerámia, fa és szőnyeg, valamint négy különböző ételt vizsgáltak meg: dinnyét, kenyeret, vajas kenyeret és gumicukrot. Megnézték, mi történik, ha az étel kevesebb mint egy másodpercig, öt másodpercig, 30 és 300 másodpercig van a földön, miközben baktériumokkal találkozik.

Mind a 128 kontaktverziót 20-szor ismételték meg, ami 2560 mérési alkalmat jelent. Kiderült, hogy a dinnye fertőződik meg a legkönnyebben, a gumicukor a leglassabban. A baktériumoknak nincs lábuk, a nedvesség útján terjednek, és az esetek nagy részében egy másodperc alatti időtartam leforgása alatt.

5 másodperces szabály

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás