ÉletmódEgészségSport

Mindennapos testnevelés az új miniszter programjában

A mindennapos testnevelés bevezetését és a sport integráló erejét emelte ki az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága előtt megtartott keddi meghallgatásán Balog Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) miniszterjelöltje.

A politikus hangsúlyozta, a mindennapos testnevelést az iskolai nevelés-oktatás első, ötödik és kilencedik évfolyamán idén szeptember 1-től, felmenő rendszerben szervezik meg, illetve a későbbiekben ki kell terjeszteni a szakképzések, a gimnáziumi és szakiskolai oktatás irányába is.

Balog úgy fogalmazott, a sport az egyik legfontosabb preventív tényező a különböző társadalmi csoportok integrálásának kérdésében, egyúttal nemzetstratégiai közösségi érdeket jelent, s a szegénység elleni küzdelemben is nagy szerepet játszik.

"A sport az a világ, amely az állam által vállalt feladatok nélkül nem tud működni" - tette hozzá. "Úgy gondolom, hogy a sportirányításban erősítettünk az elmúlt 1-2 évben. Az egyik legnagyobb eredmény a társaságiadó-kedvezményből igényelhető sportcélú támogatások bevezetése, de a Magyar Olimpiai Bizottság önállóvá válása is előrelépés, ugyanakkor a mindennapos testnevelés kérdésében még erőfeszítésekre lesz szükség."

Balog azt mondta, korábban a Magyarországon működő cégek 7,5-11 milliárd forintot adtak sportcélú támogatásra, a 2011. adóévben pedig már mintegy 24 milliárd forint tőke áramlott az öt látvány-csapatsportágba (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, jégkorong).

"Mindemellett fontos feladat, hogy a rendszer átlátható legyen, ezért szintén kiemelt téma a nemzeti sportinformációs rendszer felépítése" - jelentette ki a politikus.

Balog Zoltán a Sport- és turizmusbizottság tagjainak kérdéseire válaszolva többek között arról beszélt, hogy az olimpikonok juttatásáról, illetve ösztöndíjairól a nyári londoni játékok után mindenképpen egyeztetnek. A társaságiadó-kedvezményekből igényelhető támogatások kibővítéséről, további sportágak bevonásáról pedig azt mondta, először örülni kell annak, hogy már működik a rendszer, ugyanakkor a lista nem zárt, más sportágak is bekerülhetnek a támogatottak közé, de ez az aktuális gazdasági helyzettől is függ.

A politikus a Sportkórház jövőjét firtató kérdésre azt válaszolta, a mostani ciklusban mindenképpen meg kell oldani az intézmény ügyét, s jelenleg három verzió van az egészségügyi államtitkárság asztalán, de a végső döntést a sportért felelős államtitkársággal együtt hozzák majd meg.

A tanácskozás végén a bizottság tagjai - 12 igen szavazattal, két nem ellenében, két tartózkodás mellett - elfogadták Balog miniszteri jelölését, aki - ha minden meghallgatásán túl van - jövő hétfőtől irányíthatja az elnevezésében változó, új nevén az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

 
Kölöknet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 
2012 május 13.
sportos szülő
Mindennapos testnevelés: egyetértek, kell a gyerekeknek, hajrá oldják meg.
Sport mint prevenció, nemzetstratégiai közösségi érdek, különböző társadalmi csoportok integrálása: na, ettől vagyunk jelenleg nagyon messze. Gyerekeim különböző sportágakban fordultak már meg, közte kézilabda, vizilabda is, amelyek elvileg a kiemelt látványsportágak közé tartoznak. Ha nincs utánpótlás nem lesz látvány, az utánpótlásban viszont mindent a szülő fizet. Havi tagdíjak 10 ezer körül, de inkább több, minden felszerelést, versenyre utazást a szülőnek kell állni. Verseny sportban a nyári edzőtábor kötelező, ez is heti 10 körül ha napközis rendszer és több tízezer ha bentlakásos. A nyári "bulit" 100 ezer nem takarja be, hát még ha több gyerek van. Kérdem én, hol itt az állami támogatás? Én úgy látom, hogy szegényebb rétegből jövő gyereknek esélye nincs..
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó