Életmód

Egyre erősebb teljesítményekre képesek a hazai márkák

A MagyarBrands program kilencedik alkalommal adta át a legkiválóbb hazai márkáknak járó díjakat, idén először a magyar munkáltatókat is elismerték. A legjobbakat tízből heten ismerik, az üzleti életben a megbízhatóság a kulcs, az innovativitás segít kitűnni a tömegből, a legjobb munkáltatók pedig nyitottak a dolgozók véleményére – ezek az idei MagyarBrands díjazás legfontosabb tanulságai.

MagyarBrands_2018

A legjobbakat tízből heten ismerik

A MagyarBrands programban a legkiválóbb fogyasztói márkák kiválasztásának fontos állomása a piackutatás. Ez a lakosság körében végzett felmérés a fogyasztók véleményét adja hozzá az eredményekhez. A 2018-ban Magyarbrands díjat elnyert mintegy háromszáz fogyasztói márka átlagos ismertsége magasabb volt, mint 75 százalék. Ez jól mutatja a hazai fogyasztók elkötelezettségét a magyar márkák iránt. Az adat alátámasztja azt a piaci jelenséget is, hogy a hazai fogyasztók mintegy kétharmada szerint a termék magyar származása jobban befolyásolja vásárlási döntéseiket, mint a csomagolás, vagy az ár.

MagyarBrands_2018

Fogyasztói márkák toplistája*  - MagyarBrands 2018 (*márkalista betűrendben)

Az üzleti életben a megbízhatóság a kulcs

Az üzleti márkák esetében a MagyarBrands kiválasztás egyik legfontosabb szempontja a pénzügyi megfelelés: a 2018-ban díjazott 296 üzleti márka kiválóságát bizonyítja, hogy átlagos Bisnode-ratingjük 90 % felett volt. Ez a pénzügyi mutató azt értékeli, hogy egy vállalat mennyire stabil pénzügyileg (70% felett már kifejezetten stabil, megbízható vállalatról beszélhetünk). De beszédes az is, hogy a vizsgált márkák összárbevétele az elmúlt 5 évben közel 40 százalékos növekedést mutatott, azaz minden évet egyre erősebb teljesítménnyel tudtak zárni a kategória győztesei.

MagyarBrands_2018

Üzleti márkák toplistája*  - MagyarBrands 2018 (*márkalista betűrendben)

Ki kell tűnni a tömegből

Az „Innovatív Márka” kategóriában az a márka lehet sikeres a MagyarBrands értékelése szerint, amely folyamatosan újít meglévő termékein, vagy új fogyasztói igényeket elégít ki, ilyen technológiát vezet be, esetleg egyedi marketingeszközöket és értékesítési csatornákat használ, mindezt a társadalmi hasznosság érdekében. „Jól látszik az a tendencia, hogy a korábban fogyasztói vagy üzleti téren eredményes MagyarBrands díjas márkák az innovativitásban is élen járnak, újító szelleműek, így egyszerre két kategóriában is elismerhetjük a sikereiket, eredményeiket” – mondta el Inzám Andrea, a MagyarBrands program brand managere.

Innovatív márkák toplistája* MagyarBrands 2018  (*márkalista betűrendben)

Innovatív márkák toplistája* MagyarBrands 2018  (*márkalista betűrendben)

Munkáltatói márkaépítésből kiváló

A hazai vállalatok munkáltatói márkaépítési gyakorlatát vizsgálta a Brand excellence program által mintegy 100 közép-, és felsővezető véleményét monitorozó kutatásból az derül ki, hogy a megkérdezett cégek 68%-a tudatos munkáltatói márkaépítést végez, ami 15 százalékpontos növekedés (!) a korábbi év eredményéhez képest. Mindezt kiért? A munkáltatói márkaépítéssel tudatosan foglalkozó cégek 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szakemberek megnyerését célozza a programjaival, míg a fiatalok felé történő ilyen típusú kommunikáció csupán a vállalatok 17 százaléka számára elsődleges.

Talán ezzel is magyarázható a MagyarBrands munkáltatók számára kiírt nyertes pályázatainak eredményessége. A pályázatokból jól látszik, hogy a munkaáltatói márka építése nem öncélú folyamat, mindig nagyon fontos motiváció hívja életre. "Munkáltatói márkát azért építünk, mert szeretnénk a potenciális munkavállalók szemében a márkaértéket, a márkánk népszerűségét és reputációját növelni. Konkrét üzleti célokra lefordítva, szeretnénk minél hatékonyabban toborozni, a legjobb jelölteket elérni, a meglévő munkavállalók lojalitását növelni. – mondta el György Gábor a MagyarBrands zsűritagja.

  Kiváló munkáltatói márkák listája* - MagyarBrands 2018 (*márkalista betűrendben)

Kiváló munkáltatói márkák listája* - MagyarBrands 2018 (*márkalista betűrendben)

További információ: www.magyarbrands.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás