ÉletmódGasztroétkezés

Gyerekekkel étteremben

Még néhány évvel ezelőtt sem volt szokás igazán gyerekkel étterembe járni. Valahogy nem nézték jó szemmel - sem a vendégek, sem a pincérek - a türelmetlenül fészkelődő, mindent összemaszatoló, időnként hangosan bömbölő gyerekeket, vagy a válogatós kiskamaszokat. Persze akkor is voltak szülők, akiket ez a fogadtatás nem riasztott el, de nem ez volt az általános.

Azt tapasztaltuk viszont, hogy külföldön, lazán beültek a szülők egy italra vagy vacsorára egy elegánsabb helyre is, és nem zavarta őket, ha a gyerekek étkezés közben is gyerekek maradtak. Mára itthon is alaposan megváltozott a helyzet ezen a téren, mégis jobb végiggondolni, hová üljünk be a gyerekeinkkel ebédelni, vacsorázni.

Mivel engem kifejezetten zavar, ha tudom, hogy a gyerekeim viselkedése másoknak terhes– ezért nem egyszerűen találomra választok éttermet, hanem végiggondoltan ötletelek az alkalom és a lehetőségek figyelembe vételével. Vagy elegáns étterembe megyünk a gyerekekkel, mert például egy családi születésnapot, házassági évfordulót vagy jól sikerült bizonyítványt ünneplünk meg együtt, vagy csak egyszerűen beülünk valahová ebédelni, mert ez a program. A két lehetőség kétféle hozzáállást igényel.

Az elsőben, amikor elegánsra, ünnepélyesre vesszük a figurát, jó ráhangolni a gyerekeinket arra, hogy ez most egy különleges alkalom lesz, és hogyan fogjuk eltölteni az időt az adott étteremben. Tesszük ezt azért, hogy ne zavarjunk másokat, de közben persze mi is jól érezzük magunkat, és az esemény kellemes élményként maradjon meg a családtagok fejében. Természetesen egy „jó” családban alap, hogy a gyerekek tudnak viselkedni, késsel, villával enni és nem borítják magukra a levest, mégis biztosan lesz sok olyan momentum, amelyet az étteremben kell megtanulniuk a lurkóknak. Ezért jó, ha előre felkészítjük őket, mire számítsanak.

Minél többet visszük őket igényes környezetbe, elegáns helyre, annál könnyebben rögződik bennük, mit, hogyan kell csinálni, természetessé válik az étkezési kultúra és maga az éttermi program is. Felnőtt korukban nem fogják kiinni például a kagylóevés után a kéztisztítás céljára, az asztalra készített vizes csuprot sem, mert már láttak ilyet. Vagy tudni fogják például, hogy a textil szalvétát nem a nyakukba kell kötni, hanem az ölükbe teríteni.

Nem osztom azt a szülői hozzáállást, hogy bárhol vagyunk, a pénzünkért úgy viselkedhetünk, ahogy nekünk tetszik, és hagyjuk gyerekeinket gátlástalanul rajcsúrozni étkezés közben. De hát tudjuk, hogy ez a probléma már nem is a gyerekek neveltetéséről szól.

Ha egyszerűen csak ebédelni, vagy vacsorázni mennénk a gyerekeinkkel, különösebb ünnepélyesség vagy alkalom nélkül, sokkal egyszerűbb a helyzet. Válasszunk gyerekbarát éttermet. Az elnevezés eleve feltételezi, hogy szívélyesen fogadnak minket és nem kell azon aggódnunk, hogy” mit fognak szólni, ha…”, sőt nem kell folyamatosan szemmel tartanunk vagy fegyelmeznünk gyerekeinket.

A gyerekbarát étterem elnevezés a szívélyesség mellett az alábbi kritériumokat is tartalmazza: van kifejezetten gyerekmenü az étlapon, van például játszósarok vagy kerti játszótér, nem csodálkoznak, ha színes ceruzákat és rajzlapot kérünk, van etetőszék, van a mosdóban pelenkázó, vagyis a személyzet fokozottan figyelmes a gyerekekkel.

Ha eljutnak ilyen éttermekbe, szívesen várjuk észrevételeiket, hozzászólásaikat, tapasztalataikat, vagy akár ellenvéleményüket is a leírtakkal kapcsolatban. Ha pedig új helyet fedeznek fel, kérjük az ott szerzett tapasztalataikat is osszák meg velünk!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás