ÉletmódGasztroétkezés

Olcsó és egyszerű módszer a gyerekek túlsúlyproblémái ellen

Kevesebb mint 20 amerikai centnek megfelelő pénzbe kerül fejenként az az új iskolai program, amely segít abban, hogy a gyerekek ne hízzanak el.

„Az elhízás a fejlett világ modern járványa, de sajnálatos módon a fejlődő országokban is gyakran jelen van, például Brazíliában. Így aztán fontos, hogy olyan módszereket fejlesszünk ki, amely segít a probléma elkerülésében, már egészen kisgyerekkortól kezdve” – mondja a kutatást vezető Daniela Schneid Schuh táplálkozástudományi szakember.

A kutatást egy apró brazil városban Felizben kivitelezték a tudósok. „A „feliz” szó portugálul annyit tesz, „boldog”. Itt sok a német bevándorló, és gyakori probléma a túlsúly. Sokan folytatnak mozgásszegény, ülő életformát, aminek következtében a krónikus betegségek előfordulási aránya igen gyakori” – mondja a szakember.

A kutatók a helyi iskolák 5 és 16 év közötti diákjai számára egy speciális, tantervet kiegészítő foglalkozássorozatot dolgoztak ki, amelynek keretében a gyerekek megismerkedhetnek az egészséges táplálkozás és a testmozgás alapjaival. Ezután a gyerekek házi feladatokat is kaptak, amelyet a család bevonásával készítettek el.

Kilenc hónappal később a programban résztvevő gyerekek testtömeg-indexe nem változott, a kontrollcsoport – akik viszont nem vettek részt a képzésen – tagjai esetében viszont BMI-növekedés volt megfigyelhető.

Schneid Schuh szerint a program kivitelezése egyszerű és olcsó, diákonként alig 20 centbe kerül fejenként.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás