Életmód

Fogas kérdés: mintegy 600 MILLIÓ gyereket érint a szuvasodás

Világszerte több mint 2,4 milliárd embernek van kezeletlen fogszuvasodása - derült ki egy tanulmányból, amelyet a Journal of Dental Research című folyóirat közölt.

A londoni Queen Mary Egyetem professzoraként dolgozó Wagner Marcenes által vezetett nemzetközi kutatócsoport mintegy 4,7 millió ember bevonásával készült 378 tanulmányt elemzett, amelyek 1990 és 2010 között készültek.

Title

Ha gyermekünknek már van foga, és biztonsággal rágicsál mindent, eljött az ideje, hogy megtanítsuk az ételeket is megrágni: adjunk neki olyan ennivalót, amelyekkel rágásra késztetjük. Rágás közben ugyanis fokozódik a nyálképzés, s a nagyobb nyálmennyiség egyrészt tisztítja a fogakat, másrészt pufferoló hatású, vagyis semlegesíti a baktériumoknak köszönhető savas közeget. Természetesen, sose hagyjuk a gyereket magára evés, vagy rágcsálás közben, hiszen bármikor előfordulhat, hogy félrenyel, vagy megakad a torkán egy falat, és ilyenkor az azonnali segítség rengeteget számít.

Az eredmények szerint világszerte 2,4 milliárd ember maradandó fogait és mintegy 621 millió gyermek tejfogait érinti a kezeletlen fogszuvasodás problémája és a szakemberek előrejelzései szerint évente több mint 190 millió új esetre kell számítani. Fogszuvasodás akkor következik be, amikor a szájban lévő savak károsítják a fogzománcot. A kezeletlen fogszuvasodás foglyukadást, ínybetegséget vagy tályogokat is eredményezhet.

Wagner szerint a probléma hátterében álló elsődleges ok az étrend: a nagy mennyiségű cukros enni- és innivaló fogyasztása, valamint a rendszeres nassolás. "Aggasztó látni, hogy ilyen szinten elhanyagolják a fogszuvasodás megelőzését és kezelését" - idézte a szakembert a BBC News. Az a véleménye továbbá, hogy a fogszuvasodás jelentős terhet ró a gazdaságra, és ha nem kezelik, akkor a felnőtteknél és a gyerekeknél is gyenge teljesítményt és gyakori munkahelyi, illetve iskolai hiányzást eredményezhet.

A szakember szerint a fogápolásra vonatkozó jelenlegi irányelvek többsége a gyermekekre koncentrál. A kutatók szerint azonban a munkahelyeken is ki kellene helyezni figyelmeztetéseket.
 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás