Életmód

Hogyan ússzuk meg a tanévkezdést betegségek nélkül

Ahogy elindul a tanév, elkezdődik az ovi, bölcsi néhány napon belül már tüsszög, köhög a gyerek, fáj a torka? Rögtön orvos, betegállomány, antibiotikum? Persze a szabi nyáron elfogyott, s nincsen, aki otthon maradjon... Ismerős a helyzet?

Sokunk számára ismerős, hogy gyermekeink a hosszú nyári szünetet követően, a tanévkezdéskor pár hét után valamilyen légúti betegséggel küzdenek. Gondolunk rá, de aztán mégis mindig váratlanul, ráadásul legtöbbször a legrosszabbkor ér. Folyik a gyerek orra, köhög, rosszabb esetben még lázas is.

Dr. Király Balázs gyermekorvos tapasztalata szerint évek óta visszatérő jelenség, hogy tanévkezdéskor, amikor sok gyermek tartózkodik egy zárt térben, napok alatt megsokszorozódnak a kis betegek a rendeléseken. Elsősorban a légúti vírusbetegségek száma növekszik meg iskolakezdés után. Nagy kérdés, hogy kis náthával még mehet iskolába a gyerek, vagy rögtön menjünk orvoshoz? A szakember szerint, ha jól látható, hogy a gyermeknek lappangó betegsége van, ne vigye iskolába, egyéb közösségbe, hanem tartsa otthon. Ez a szülő felelőssége, hiszen így nemcsak gyermeke gyógyul meg gyorsabban, de az iskolai közösséget is óvja. A közösségbe bekerülő egy-egy náthás, félig beteg gyerek nem is érzi jól magát, ráadásul megfertőzheti a többieket.

Sajnos, megelőzni nem nagyon lehet ezeket a betegségeket, de ha a gyerek kap egy kis immunerősítést, akkor kisebb lesz az esélye a fertőzésnek vagy nem húzódik el annyira a betegség.  A gyerekek sokkal intenzívebben és hatékonyabban reagálnak a természetes gyógymódokra, a gyermekorvos ezek közül az az egészségügyi száraz sóterápia használatát emelte ki. Számos légúti betegséget előz meg és kezel magas hatásfokkal, erősíti a szervezet ellenálló és regeneráló képességét. A gyerekek ellenállóbbak lesznek a kórokozókkal szemben, nem húzódnak el annyira a betegségek, így kevesebb a hiányzás – oviból, suliból, de a szülőknek is a munkahelyről!

Mi az, ami hozzájárul a gyerekek immunrendszerének karbantartásához?

Mennyire fontos a nyugodt alvás, a kiegyensúlyozott táplálkozás?

A kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozás és sok vitamin, valamint a nyugodt, gyerekek esetében 9-11 óra alvás* mindenképpen segít – nemcsak a gyerekeknek, de saját magunk és családunk esetében is oda kell ezekre figyelni! Tankoljuk fel szervezetünket vitaminokkal, használjuk ki, hogy most érik be sok gyümölcs: az alma, a barack, a szőlő, a szilva.. Szoktassuk vissza fokozatosan gyermekünket (és magunkat) az iskolai napirendhez, hozzuk vissza a korábbi fürdési, lefekvési időt, hogy a reggeli korai felkelésig ki tudják magukat pihenni. A rendszeres mozgás is sokat segít.

Figyeljünk oda, hogy az iskolai padban töltött órák után legyen lehetősége a gyereknek mozogni, hiszen a testmozgás következtében beindul a vérkeringés, amely segíti a szervezetet a betegségek leküzdésében. Fontos tehát, hogy a gyerek naponta minél több időt töltsön a szabad levegőn, mozogjon, sportoljon a szabadban.

 

* Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány szerinti alvásigény határértékek:

Óvodáskorúak (3-6 éves): 10-13 óra

Iskoláskorúak (6-13 éves): 9-11 óra

Tinédzserek (14-17): 8-10 óra

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás