Életmód

Kell a bukósisak a kerékpározáshoz?

Sok szülő azt gondolja, úgysem megy annyival, meg aztán a terep sem veszélyes, így nem adnak bukósisakot a gyerekre, ha az két keréken közlekedik. Lehet némi igazság mindebben, az azonban biztos, hogy váratlan és tőlünk független eredetű helyzetek mindig adódhatnak, mindemelett a kisgyerekkori sisakhordás arra is jó, hogy megszokja, s később elengedhetetlennek tartsa viselését.

Hogy mit gondolunk a minket fenyegető veszélyekről, és mennyire alulbecsüljük azokat, arra egy amerikai tanulmány is rávilágíthat. Most, amikor világszerte dívik a városi kerékpározás, s el vagyunk foglalva azzal, hogy mikor, kik és mennyiért helyezik üzembe a BUBI bringarendszerét, nem is gondolunk arra, hogy mi mindennel is járhat a közlekedés ezen módja.

Egy friss kutatás szerint ugyanis a kerékpárkölcsönző programok akár 14 százalékkal is növelhetik a fejsérülések kockázatát.

A kutatók a fejsérülések előfordulásának alakulását vizsgálták öt amerikai és kanadai nagyvárosban az ingyenes kerékpárkölcsönző programok bevezetése előtt és után. Eredményeik alapján arra szólították fel a programok vezetőit világszerte, hogy

adjanak bukósisakot is a kerékpárosoknak!

A szakemberek összegyűjtötték a sürgősségi központok adatbázisaiból a kerékpározással összefüggő fejsérülések adatait két évvel a programok bevezetése előtt, illetve egy évvel utána. Ugyanezeket az adatokat gyűjtötték össze további öt nagyvárosban is ugyanebben az időszakban, ahol nem működnek ilyen kerékpárkölcsönző programok.

A vizsgált időszakban a programokkal rendelkező nagyvárosokban az összes kerékpározással összefüggő sérüléshez viszonyított fejsérülés arány 42 százalékról 50 százalékra emelkedett a kerékpárkölcsönző programok bevezetését követően. A programokat nem működtető városokban viszont nem tapasztaltak ehhez hasonló növekedést a fejsérülések arányában.

Az eredmények általában azt bizonyítják, hogy a kerékpáros bukósisak segít a fej- és agysérülések kockázatának csökkentésében, míg a bukósisak elhagyása megnövelheti a halálozás gyakoriságát a kerékpározás következtében traumás agysérülést szenvedő betegek körében. Ezen adatok ellenére világszerte számos kerékpárkölcsönző program nem biztosít bukósisakot a kerékpárosoknak.

Noha a gyerekeket közvetlenül nem érinti a kerékpárkölcsönző projekt, a kutatásból leszűrt egyszerű igazságot, miszerint a bukósisak megvédi a fejet, érdemes szemünk előtt tartani – már egészen kis kortól.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás