Életmód

Kerüljük el a fertőzéseket! Létezik egy tökéletes megelőzési módszer

Az alapos kézmosás egy egyszerű náthától vagy akár komolyabb betegségektől is megóvhat minket - állítják a tudósok, és ebben valójában nincs semmi új, de az a szomorú valóság, hogy a gyerekeink nem szoktak és/vagy nem szeretnek kezet mosni… Pedig felettébb hasznos lenne!

Először nekünk, szülőknek kell megértenünk a kézmosás fontosságát, és ha jó példával szolgálunk, lesz alapja a kölökkel szemben támasztott elvárásnak is. Annál is inkább, mert a nedves-hűvös évszak közeledtével egyre gyakoribbak lesznek például a légúti fertőzések.

A kézmosás az egyetlen hatékony módszer a fertőzések terjedésének a megakadályozásra. Bárki továbbadhat bizonyos csírákat – általános kifejezés az olyan mikrobákra, mint például a vírusok és baktériumok – olyan egyszerűen, hogy hozzáér valakihez. Akkor is megfertőződhetünk baktériumokkal, ha szennyezett tárgyakat érintünk meg, majd később az arcunkhoz nyúlunk" – magyarázták a kanadai Női Egészség-ügyi Társaság kutatói.

A kézmosás elmulasztása ezért számos betegség terjedéséhez járul hozzá, ami növeli az iskolai hiányzások és munkahelyi betegszabadságok számát.  Persze a szakértők sem állítják, hogy valamennyi baktériumtól megszabadulhatunk, de ha jól mosunk kezet, jelentősen csökkenthetjük a bőrünkhöz tapadt mikrobák számát.

A hatékony kézmosás
  • Öblítsük le a kezünket a folyóvíz alatt
  • Dörzsöljük be a nedves kezünket szappannal
  • Mossunk meg minden felületet - beleértve a kéz mindkét oldalát, az ujjak közti-és a körmök alatti részeket - összesen legalább húsz másodpercig
  • Öblítsük le újra folyó víz alatt a kezünket, majd szárítsuk meg kéztörlő vagy szárító használatával.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy minden alkalommal mossunk kezet étkezés előtt, mosdó használat után, vagy olyan helyzetekben, amikor beteg személlyel érintkezünk. Különleges helyzetekben is fontos a higiénia, például, ha sebes a kezünk, vagy mielőtt hozzáérünk a kontaktlencsénkhez. 

A Michigani Egyetem kutatói még ennél is továbbmennek: azt állítják, maszkviseléssel és alapos kézmosással akár 75 százalékkal is csökkenteni lehet az influenzaszerű tünetek terjedését. Egy esetleges világjárvány elején valószínűleg nem fog azonnal rendelkezésre állni az oltóanyag, ezért az első védelmi vonalat a nem gyógyszeres beavatkozások, például a maszkviselés és a kézmosás jelenthetik. A kutatók szerint ezek a fajta nem gyógyszeres intervenciók jól szerepeltek a világjárványra való felkészülés tekintetében a közösségben, s ha az ebolát tekintjük, máris fenyegető valósággá vált a tény, amelyet egy 2007-es kísérletsorozat tanulságaként állapítottak meg.

A lélek mosdatása

A kézmosás minden esetben tiszta lapot jelent, aminek segítségével eloszlathatjuk kételyeinket nemrég meghozott döntéseinkkel kapcsolatban.

Spike W. S. Lee és Norbert Schwarz pszichológusok szerint a kézmosás sokkal több, mint a higiénia egyik alappillére. "A kézmosás nemcsak a morális és fizikai tisztaságot jelképezi, de kutatásaink szerint csökkenti a múltbeli viselkedésformák és döntések befolyását is a jelenre" - nyilatkozta Dr. Lee. A kutatásában részt vevő önkénteseknek egy fogyasztói kísérlet keretében 30 lemezborítót kellett megvizsgálniuk és ebből kiválasztaniuk 10-et, majd ezeket rangsorolni különböző szempontok és saját ízlésük szerint. A feladat végén az önkéntesek választhattak az ötödikként és hatodikként általuk felsorolt lemezek közül egyet. Ezek után megkérték a résztvevőket, hogy értékeljenek egy másik terméket is, egy folyékony szappant. A résztvevők egy része csak megvizsgálta a termék üvegét, de a többiek kezet is mostak vele. A termékvizsgálat után a résztvevőknek ismét rangsorolniuk kellett a 10 lemezt. "Azok, akik csak simán megvizsgálták a szappanos üveget, könnyen úrrá tudtak lenni kétségeiken a lemezválasztást illetően: korábbi kutatások megmutatták, hogyha kiválasztjuk a számunkra jobban tetsző lemezt, akkor a választottat sokkal jobbnak, a másik lemezt pedig sokkal rosszabbnak fogjuk találni. Ezt a klasszikus folyamatot azonban teljes egészében semmissé teszi a kézmosás. Miután a résztvevők kezet mostak, nem kellett saját maguk előtt bebizonyítaniuk választásuk helyességét" - nyilatkozta Dr. Schwarz.A kutatók szerint az eredményekből látszik, hogy a kézmosás megtisztíthat minket a múltbeli viselkedésformáktól és a múltbeli döntéseink felelősségének súlyától, segítve az elfogadást.

Az élelmiszerbiztonság sem egyszerű eset, az emberek pedig a legjobb szándékuk ellenére is ritkán tartják be a csomagoláson található kezelési utasításokat. A Kansasi Állami Egyetemen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a mélyhűtött ételek elkészítésekor a tinédzserek nem mosnak annyiszor kezet, mint a felnőttek, így főzés közben gyakrabban előfordulhat, hogy a nyers alapanyagoknál egyikről másikra viszik át a szennyeződést.  "Míg a nyers csirkehús érintése után a felnőttek fele kezet mosott, a tinik közül egyetlen egy sem.” – mondta Casey Jacob, élelmiszerbiztonsági kutatási asszisztens. "A kézmosás hiánya más – életkori sajátosságként megjelenő – viselkedésformákkal együtt (pl. a haj birizgálása és vakarózás) közvetlenül vezethet az étel szennyeződéséhez.”

A témát Dr. Horváth Remény reuma és fizikoterápiás szakorvos, igazgató-osztályvezető főorvos ahánlotta a figyelmünkbe; a segítségével készült, az iskoláskori mozgásszervi gondokról szóló cikkünket rövidesen közöljük.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás