ÉletmódGasztroKözétkeztetés

Bezárt menzák Pest megyében

Eddig tizennyolc Pest megyei fenntartású középfokú oktatási intézményben függesztette fel a közétkeztetést a szolgáltató, mert az önkormányzat nem tudta maradéktalanul kiegyenlíteni tartozását. Az étkeztetési stop 2872 diákot érint, ők már majdnem egy hete nem kapnak főtt ételt az iskolában. A helyzet nemcsak az iskolákat érinti, a szolgáltató ugyanennyi szociális intézményben is felfüggeszteni tervezi az étkeztetést, mivel az önkormányzattal még mindig nem tudtak megegyezni.

Pest megye 18 közoktatási intézményében március harmadikán reggel állíttatta le a főzést a szolgáltató HunGast Kft., miután a megyeháza nem fizette ki az étkeztetés januári, 154 millió forintos díját. A megyei önkormányzat elismerte a mulasztást, de - amint arról az MTI beszámolt - arra hivatkozott, hogy a volt kormányzat intézkedései nyomán jelentősen megcsappantak a bevételeik, miközben szaporodó kötelező feladataik miatt nőttek a kiadásaik, s a tágra nyílt "olló" már-már az alapellátások finanszírozását is veszélybe sodorta.

Kérfalusi Attila, a cég ügyvezetője emlékeztetett: mivel a megyei önkormányzat március 2-ig, ígérete ellenére, nem fizette ki a januári étkeztetésért járó 154 millió forintos díjat, s emiatt több mint 600 milliós tartozást halmozott fel a HunGastnál, a kft. 3-án leállította a főzést 18 megyei középiskolában.

A folyamatos tárgyalások nem hoztak áttütő eredményt, így a HunGast azt közölte: ha azonnal nem kapnak legalább 35 millió forintot, akkor szombat reggeltől a szociális intézményekben is bezárják a konyhákat és az azokhoz tartozó étkezőket - írja az MTI. Ez újabb, mintegy 3 ezer ember melegétkeztetését teszi a korábban megszokott módon lehetetlenné.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás