Életmód

MÉGSEM... – a legfrisseb 3 tévhit a táplálkozással kapcsolatban

Ha figyelemmel szeretnénk követni, hogy az egyes életmóddal és egészséggel kapcsolatos hitek mikor és hogyan válnak tévhitté, beletörne a bicskánk, mert mire az egyik dolog végére érnénk, valószínűleg a brit tudósok már megcáfolnák a  cáfolatot is :)

MÉGSEM a gyorséttermek felelnek az elhízásért

A Cornell Egyetem munkatársainak tanulmánya ellentmond a szokványos diétás tanácsoknak. A fejlett világban az elhízás járványszerűen terjed, melynek egyik okaként korábban a gyorséttermi ételeket jelölték meg. Azonban az Obesity Science & Practice oldalain bemutatott kutatás ennek ellentmondani látszik, ugyanis a kutatók szerint a bevitt egészségtelen ételek (magas szénhidrát és zsírtartalom) nem befolyásolják a testtömeg-indexet (BMI). David Just professzor és munkatársai két populációt mértek fel, akik közel ugyanolyan mennyiségű ételt fogyasztottak, azonban eltérő arányban szerepeltek az egészséges és egészségtelen elemek. Az adatokat a BMI-számokkal összevetve a két csoport között nem adódott eltérés. Vagyis az elhízás megelőzéséhez nem elégséges feltétel az egészséges étrend, a gyorséttermi koszt kiiktatása, illetve zöldségekkel és gyümölcsökkel való helyettesítése.

 

MÉGSEM segíti megelőzni a gyermekkori allergia kialakulását az anyatejes táplálás?

Az anyatejjel táplált csecsemőknél ugyanolyan valószínűséggel alakul ki allergia, mint a tápszerrel etetett gyermekeknél – derül ki egy friss kutatás előzetes eredményeiből. A közel 200 gyermek orvosi adatait feldolgozó vizsgálatban ugyanakkor csak olyan gyermekeket hasonlítottak össze, akiket bármennyi ideig, de „valaha” tápláltak anyatejjel, illetve csak tápszert kaptak. Az eredmények ellentmondanak annak a régi bölcsességnek, hogy az anyatejes táplálás megóvhatja a gyermeket a fertőzésektől és más betegségektől, például az allergiától is. Az American Academy of Pediatrics ajánlása szerint a gyerekeknek legalább 12 hónapos korukig kellene anyatejet kapniuk, az első hat hónapban pedig kizárólag anyatejes táplálásban kellene részesülniük.

 

DE...

Meg kell azonban jegyezni, hogy egy gyermekorvos véleménye szerint a csecsemők táplálása és az allergiás megbetegedések közötti összefüggés vizsgálata szempontjából nem megfelelő a két mintacsoport kialakítása.„Nagyon sok anya szoptat a kórházban és azt követően még egy ideig otthon is, majd ezután térnek át a tápszeres etetésre, ezért a vizsgálatból nem lehet ilyen jellegű következtetéseket levonni.” – mondta Dr. Charles Shubin, a baltimore-i Mercy Family Care vezető gyermekgyógyásza. „A vizsgálat nem segít bizonyos kérdések tisztázásában, hiszen egy elég gyengén kivitelezett tanulmány. Nagy különbség van aközött, hogy egy gyermek „valaha” kapott anyatejet, illetve hogy kizárólag anyatejjel táplálták.”


MÉGSEM fogyaszthatók bizonyos zöldségek mértéktelenül

A zöldborsó, a kukorica és a burgonya mind kerülendő – állítják a szakértők, akik inkább karfiolt, aszalt szilvát és áfonyát javasolnak. Sokak kedvence, a krumpli csupán egy a hizlaló zöldségek közül egy friss tanulmány szerint. A Harvard kutatói úgy vélik, hogy aki figyelni akar a súlyára, annak inkább barna rizst vagy teljes kiőrlésű kenyeret kell választania köretként. A derékbőségnek a csemegekukorica és a zöldborsó is rosszat tesz. Sőt, még az is bebizonyosodott, hogy a diétázók legjobb barátja, a zeller sem tesz csodát a fogyás érdekében. Az áfonya, az aszalt szilva és a karfiol azonban hozzájárul az álomsúly eléréséhez.

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás