Életmód

Mentes és finom: védjegy az étellalergiások szolgálatában

Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus több évtizede foglalkozik táplálékallergiás betegek kezelésével, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és a Gyermek-gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja. A Szakmai Biztosság tagjaként a közelmúltban egy új, a táplálékallergiások mindennapjait megkönnyítő kezdeményezéshez, a Mentes és Finom védjegyprogramhoz csatlakozott.

A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség, a betegek számáról pontos hazai adatok nem állnak rendelkezésre. A nemzetközi felmérések szerint, az európai lakosság 6-8 %-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás, de ennél jóval nagyobb számban vannak azok, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után.

A táplálékallergia egyetlen kezelési módja, ha a beteg nem fogyasztja azt az összetevőt, ami a tüneteit előidézi.

Odafigyeléssel ez az otthoni környezetben biztonsággal megvalósítható, gondot rendszerint az éttermekben, cukrászdákban, pékségekben, kávézókban vagy pizzériákban fogyasztott ételek allergénmentessége szokott okozni – vélekedik a doktornő.
 

Tudod, mit eszel?

Az allergének jelölése fontos előrelépés és segítség a táplálékallergiában szükséges diéta betartásához – 2014. december 13.-án életbe lépett az allergének jelölésére vonatkozó törvényi szabályozás. Újabban az éttermekben, a hotelekhez tartozó vendéglátóhelyeken az ételek mellett allergéneket szimbolizáló jelölések vannak az egyes ételek összetételére vonatkozóan. Az étlapon is már sok helyen szerepel, az étel mellett olyan tájékoztatás például, hogy az adott étel laktóz-, gluténmentes, vagy egyéb allergént nem tartalmaz.

Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy a táplálékallergiás betegek számára fontos a feldolgozott élelmiszerek allergénmentességének ismerete és azoknak az üzleteknek a listája, ahol ezek biztonságosan beszerezhetők. Ezen túlmenően az éttermek, cukrászdák listájára is szükség van, ahol az allergiások garantáltan a szükségleteinknek megfelelő „Mentes és finom” ételeket, cukrászati készítményeket, tortákat kaphatnak.

Ez utóbbiak különösen fontosak a gyermekek számára, akiknél például a születésnapok megünneplésének egyik hagyományos része az ünnepi torta felvágása.

A Mentes és Finom fő alapelvét a biztonság jelenti. Biztonság, hogy a védjegybirtokosnál nyugodtan vásárolhasson az érintett ételt, biztos lehet abban, hogy az étel az adott összetevőre mentes. Védjegyet pedig az a jelentkező kaphat, aki vállalja az audit elvégzését, melynek fontos része a keresztszennyeződések elkerülése, kiküszöbölése, az alapanyagok tárolása és az ételek elkészítése közben. Az audit elvégzését követően, a védjegy odaítéléséről a Szakmai Bizottság dönt, melynek tagjai között helyet foglalnak minőségirányítási szakemberek, élelmiszergyártási szakemberek, orvosok, dietetikusok és vendéglátó ipari szakemberek is.  A védjegy 12 hónapra szól, ezt követően az audit ismételt elvégzésével az érvényességet meg kell újítani.

Forrás

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKreatív tréningek gyerekeknek