Életmód

Okos falak - okos gyerekek?

Minden pár életében meghatározó esemény a Kis Jövevény születése; legyen szó az elsőről, vagy akár az ötödikről. „A legfontosabb, hogy egészséges legyen!”- ahogy mondani szokták. Azt azonban senki sem tagadhatja, hogy mihelyst fény derül az új családtag érkezésére, buzgó készülődés veszi kezdetét: „Mi legyen a neve?”„Hol legyen a kiságy?”„Hogyan tegyük biztonságossá a lakást?”.... S persze: „Milyen legyen a gyermekszoba fala?”

 

Saját magunkon is tapasztalhatjuk, mennyire meghatározó szobánk falának színe, mintázata. Nem csoda, hogy gyermekeink számára is a legmegfelelőbbet szeretnénk választani. Mivel ma már szinte tökéletesen meg lehet határozni a születendő baba nemét, könnyebb dolgunk van. S ha a gyermekeknek közös szobát szánunk, bár különböző neműek, akkor sem kötelező a babazöld falszín mellett letenni a voksot.
Ma már a lehetőségek tárháza várja a szülőket! A kreatív, s megfelelő kézügyeséggel rendelkezők maguk is megvalósíthatják elképzeléseiket. A DIY képviselői számára pedig a barkácsáruházak, kreatív blogok kínálnak egyszerű, mégis látványos megoldásokat. Azonban a kisebb barkácsolási hajlammal megáldott apukáknak és anyukáknak sem kell aggódniuk, hiszen számtalan nagyszerű szobafestő szakember vár újabb felkérésekre.


S most térjünk rá magára a konkrét kinézetre! Ma már semmi sincs ingyen! Így érdemesebb olyan falat kreálni, ami több éven keresztül megfelelő a gyermeknek, illetve gyermekeknek. A színeket illetően egyértelműen a lágyabb, mégis vidám pasztelszíneket ajánlják (babarózsaszín,- kék, -zöld, -sárga,..). Természetesen az erősebb, de még a jó ízlés határain belül mozgó árnyalatok is szóba jöhetnek.Lehetőség szerint kerüljük a feketét, valamint a rikító, erős színeket! Továbbá érdemes megfontolni a mintafestést az egyszínű falakkal szemben. S itt lehet elásni azt a bizonyos kutyát!


Ugyanis a szoba fala egy olyan dolog, amit a gyermek minden nap, viszonylag sokszor vesz szemügyre; éppen rápillant, de, akár percekig is elmélázhat rajta.S mit jegyzünk meg a legkönnyebben? Amit naponta többször hallunk, látunk (lásd reklámok). Ha gyermekünk falát olyan ábrákkal (térkép, szorzótábla, idegen kifejezések ...) díszítjük, amik ezáltal beleégnek buksijukba, lényeges előnyt fognak élvezni az iskolában.


Bízzunk benne, hogy nagy felülettel rendelkezünk! Ugyanis érdemes absztrakt mintákkal is feldobnunk  a sok „okosságot”. Ezzel ugyanis fejleszthetjük gyermekeink képzelőerejét. Azonban arra figyeljünk, hogy mihelyst rosszul reagál a csöpség bármelyik figurára (fokozott óvatossággal az absztrakt formákkal), rögtön fessük/festessük át, hiszen nem kínzókamrába szeretnénk zárni gyermekeinket!
A minták anyagát illetően fontoljuk meg a praktikusságukból adódóan egyre divatosabb falmatricák alkalmazását! Nagyon könnyű a felvitelük, egyszerű a cseréjük, s mi magunk is a falakra varázsolhatjuk. A szimpla alakzatoktól kezdve, az interaktív matricákon át, a világítós falragaszokig óriási és egyre bővülő arzenál várja a dekorálókat. Azonban, ahogy a szép ruhához ápolt külső, úgy a látványos „ragacsok” alá is tiszta, igényesen vakolt falak illenek. Ennek a megvalósításához érdemes szakembert felkérni, ugyanis ők birtokában állnak az olyan praktikáknak, szakmai csínyeknek, amelyeket a szakkönyvek sem feltétlen írnak le.


Az ábrák nagyszerű lehetőséget nyújtanak, hogy még hasznosabbá tegyük a lakásunk fedelét tartó nagy felületeket. Kis odafigyeléssel a szoba bútorzatával is összeegyeztethetjük őket, így könnyen idézhetünk elő kidomborodó felületeket a gyermekbirodalomban.
Ezek a sorok csupán gondolatindító mondatok. A legnagyobb segítség talán az lehet, ha szülőként elrepülünk gondolatban gyermekkorunkba, s visszaemlékszünk arra, mi mit láttunk volna szívesen a kopár falak helyett. Szem becsuk, fantázia indul!
 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó