Életmód

Így látom én

Piercing és tetkó

Hogyan gondolkodnak a tizenévesek a testékszerek és tetoválások széles körben terjedő divatjáról? A 16 éves szerző bizonyos határig elfogadja, természetesnek, sőt szépnek, egy lehetséges önkifejezési módnak tartja ezeket a dekoráló eszközöket. Van azonban, ami őt és kortársait is elképeszti...

A piercing és a tetoválás – egy bizonyos határig – teljesen elfogadott a mai kultúrában. Ez a határ azonban egyre tágul. Néhány éve még sokan megborzongva néztek egy lányra, ha szemöldökpiercingje volt, vagy egy fiúra, ha a kigyúrt hátán egy óriási színes sárkány éktelenkedett. Ma már ez olyan elterjedt, hogy szinte fel sem tűnik.

Nekem az ilyen dekoráló eszközökkel egy bizonyos mértékig semmi gondom nincs. Ha egy lánynak szép feszes hasa van, megértem, hogy fel akarja rá hívni a figyelmet, ilyenkor szép lehet a köldökpiercing. Kifejezetten szeretem a nyelv- és orrpiercinget. Jómagam is szeretnék rakatni egy ékszert a nyelvembe, és amint betöltöm a 18 éves életkort, vagy kapok engedélyt a szüleimtől, meg is fogom csináltatni. Azért tetszik, mert különleges, és illik a stílushoz, amit képviselek. Sok barátom ellenzi az ötletemet, mert drága, és nem is látszik igazán, de ha megcsináltatom, bebizonyítom, hogy határozott vagyok, és ha valamit akarok, azt el is érem.

A tetoválás is tetszik, bár kevésbé. A kicsi, ízléses minta a bokán, csuklón valóban szép. Ezek nem olyan feltűnőek, mégis jelentenek valamit az illető számára. Sokan vannak, akik az elhunyt háziállatuk képét, vagy szeretteik nevét tetoválják magukra. Ez számomra nagyon megható és gyönyörű dolog.

Azon azért meglepődöm...,

ha a metrón tíz perc leforgása alatt legalább három 14 évesnél biztosan nem idősebb kissrácot látok teleszurkált arccal. A tetováló szalonban, ha rendelnek egy drága tetkót, még a személyijüket sem kérik el. Most már bármelyik kiskorú készíttethet tetoválást, és persze viselhet piercinget is.

Nem értem azt sem, hogy a fiatalok egy része mért tetováltatja és szurkálja szét magát. Talán ezzel próbálnak lázadni, játszani a felnőttet? Mire benő a fejük lágya, biztosan meg is bánják az egészet. Szerintem nem szabad elhamarkodni annak az eldöntését, hogy legyen vagy ne legyen testékszere valakinek. Igaz, hogy a lyuk benő, és a tetoválást is le lehet már szedetni, de a bőr már sosem lesz ugyanolyan, mint korábban, és a dolog egy életen át emlékezetes marad. Ha valaki nem azért teszi, mert neki tetszik, és ezzel érzi teljesnek magát, hanem azért, mert a „barátomnak is van”, vagy „az anyukám nem engedi, de én csak azért is megmutatom”, akkor értelmetlen az egész.

Végképp nem tudom elfogadni: a teleszurkált arcot, fültágítót (bár ha ez kicsi, akkor nincs vele bajom), az intimpiercingeket és tetkókat, valamint a fiúfülbevalókat. Ezektől a dolgoktól kiráz a hideg.

Pár napja egy plázában összefutottam egy korábbi barátnőmmel, akit a sok ivás és drogozás miatt ma már nem tekintek a barátnőmnek. A csuklójára egy fiúnév volt tetolválva, és a következőt mesélte: :„Be voltam rúgva és nem emlékszem semmire. Másnap mesélték a többiek, hogy mit műveltem. Nagyon durva! Az exem nevét tetováltattam a csuklómra poénból! Másnap kidobtam a srácot. Szívás... Azt hiszem, áttetováltatom másra. Ja ma is be vagyok állva...” Amikor nyolcadikban (két évvel ezelőtt) megismertük, szerény, kedves kislány volt. Azután a gimnáziumban más társaságba került. Ennyire befolyásolni tudja az embert a társaság? Elképesztő!

A következő szavakat egy iskolatársamtól hallottam, és a megdöbbenéstől csak bambán tudtam nézni a semmibe: „Pénz szűkében voltam, de nagyon kellett az a piercing. Tehát fogtam otthon egy tűt és szúrtam magamnak intimpiercinget. Azt hallottam, hogy a fiúk ezt szeretik, és én aktívabb nemi életet szeretnék élni.” Az ilyen dolgot sosem fogom megérteni. Én biztos féltem volna a fájdalomtól, meg attól is, hogy elfertőződik.

Megkérdeztem néhány barátomat és ismerősömet...,

hogy ők mit gondolnak erről a témáról. A vélemények annak ellenére nagyon eltérőek, hogy tulajdonképpen azonos korcsoport tagjai vagyunk (13-20 éves fiúk és lányok).

Bia, 13 éves, hetedikes lány:

„A köldökpiercing szerintem jól néz ki. Az egyik osztálytársamnak is volt, és amikor elmondta, hogy hogyan szúrták át neki, meg hogy mi történt utána...brrr!. Igaz, hogy a többi piercing sem teljesen biztonságos, de ha a köldökből kitépik, az szörnyű lehet. Persze máshonnan sem lenne kellemes. A nyelv pc szerintem azért nem jó, mert miután belövik, darálni kell a kaját jó ideig. És szerintem fájdalmas. Az orr pc tetszik nekem a legjobban. Lehet, hogy nehéz vele orrot fújni, de már azt is megoldották. A száj alatti is nagyon tetszik. A bátyám barátnőjének olyan volt. Ő mondta, hogy egy olyan belövés nagyon drága. Tetkókból nekem a kicsik tetszenek, és nem azok, amik az egész testet vagy fél testet elfedik. Mondjuk a bokán tetszene, a csípőn, meg esetleg a karon, de ott is csak a kicsi. Az egyik barátnőm azt mondta, hogy mivel az embernek két keze van, mind a két kezére rakni kell, de ez szerintem hülyeség. Láttam a strandon egy olyan embert, akinek elég sok tetkója volt. Már idős volt, és az egész teljesen eldeformálódott a testén. Anya munkatársának is van, és ő is idős. Azt mondta, hogy megbánta, mert olyan csúnya lett. Elvileg egy tigrist ábrázol, de már fel sem lehet ismerni.”

Balázs, 15 éves, középiskolás fiú:

„A piercing egyes formáival egyetértek, például amikor a hason, vagy orrban van. Nem értem viszont azokat, akik a nyelvükbe tetetik az ékszert. Szinte biztos vagyok benne, hogy roncsolja az ízlelőszervet. A tetoválást csak egy bizonyos mértékig tolerálom, amíg ízléses, viszonylag kicsi. Amikor viszont BATÁR, az egész testfelületen eloszló, azt kifejezetten rondának tartom.”

Laura, 16 éves gimnazista lány:

„Nekem tetszenek a piercingek és a tetoválások, ha normális helyen vannak, és nem gusztustalanok. Az orr-, köldök-, nyelv-, szemöldök- és fülpiercingekkel semmi bajom, de az intimpiercing szerintem borzalmas. Nem értem az embereket, hogy hogyan képesek megcsináltatni. Borzalmasan fájhat! A tetoválás szerintem csak akkor néz ki jól, ha nem túl hivalkodó és nem túl nagy. Valami kicsi, visszafogott minta vagy egy csillag még tetszik is. De ezek a hatalmas undorító tetoválások, amik beterítik az ember egész testét, kikészítenek. Ráadásul ez is fájdalmas lehet.”

Bence, 18 éves gimnazista fiú:

„Én nem nagyon akarok tetkót, maximum egyet. Az a véleményem, hogy nem baj, ha valakin van, csak ne legyen sok. Nem undorodom tőle, de azért az intimpiercinget felejtsük el. Nagyon szexi lányoknak szép lehet a bokán vagy a derékon. Scofield például azért tetováltatta tele magát, hogy tudja Fox River alaprajzát. Ebben az esetben tehát a tetoválás hasznos is lehet. (Bence itt a Szökés című amerikai filmsorozatra utal, amikor Scofield, aki a bátyját akarja kiszabadítani a börtönből, a testére tetováltatja a börtön alaprajzát. A szerk.) A nyelvpiercingért se vagyok oda, szóval csak a köldökben lévő tetszik. Akinek rossz a bőre, nehezen hegesedik, a tetoválás után ronda lesz. Lehet, hogy közelről nagyon jól néz ki, de távolról olyan, mintha égési sérülése lenne (ezt épp ma hallottam).”

Gergő, 20 éves srác:

„Nekem van sok tetkóm a karomon, mert izmos vagyok, és szeretem, ha megnéznek a csajok. Ha elmegyek bulizni, rögtön észrevesznek. A piercing nem jön be, mert ronda, és minek lyukassza ki az ember a bőrét?!”

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás