Életmód

Piszkosabbak az autós gyerekülések, mint a vécék

Legalábbis, egy friss kutatásból arra a döbbenetes tényre derült fény, hogy az autós gyereküléseken kétszer annyi kórokozó található, mint egy átlagos vécén.

A Birminghami Egyetem kutatói mintákat vettek autós biztonsági gyerekülésekről, és kimutatták, hogy minden egyes négyzetcentiméteren átlagosan száz potenciálisan veszélyes baktérium és gomba található. Összehasonlításképpen, egy átlagos vécén ennek a mennyiségnek a fele, körülbelül 50 kórokozó található egy négyzetcentiméteren. A gyereküléseken olyan baktériumokat, például E. coli és Salmonella baktériumokat is találtak, amelyek súlyos megbetegedéseket is okozhatnak.

A kétezer autós részvételével végzett felmérés mellett a kutatók 20 autóból és házból vettek mintát az összehasonlításhoz. Az elemzésből az derült ki, hogy az autó több potenciálisan veszélyes baktérium és gombafajt tartalmaz, mint az otthonunk bármely része.

A kutatás ezen felül arra is rávilágított, hogy a brit autósok közel fele rendszeresen vezet szeméttel teli autót, és az autósok 10 százalékának volt már autóbalesete, illetve kis híján autóbalesetet szenvedett az autójában lévő rendetlenség miatt.

Egy biztonsági szakértő így összegezte az eredményeket

„Sokan olyan autót vezetnek, amely egy szemeteskukára hasonlít, és még csak nem is sejtik, milyen veszélyekkel járhat. A vezetésbiztonság garantálására és az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében minden autóvezetőnek rendszeresen takarítania kell az autóját kívül és belül egyaránt.”

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó