Életmód

Ősszel nyílik Magyarország első csomagolásmentes boltja!

Az Európai Unióban évente 100 millió tonna élelmiszer vész kárba, Magyarországon lakosonként évente több, mint 200 kg étel végzi a szemétben. A csomagolóanyagokkal még inkább pazarlóan bánunk: hihetetlen mértékű fölösleges szemét keletkezik azzal, hogy a cégek (és a vásárlók) mindent a legaprólékosabban csomagolnak bele káros műanyag dobozokba, nejlonzacskókba, eldobható műanyag flakonokba, melyek aztán szintén a szemétben végzik.

Az Európai Unióban évente 100 millió tonna élelmiszer vész kárba, Magyarországon lakosonként évente több, mint 200 kg étel végzi a szemétben. A csomagolóanyagokkal még inkább pazarlóan bánunk: hihetetlen mértékű fölösleges szemét keletkezik azzal, hogy a cégek (és a vásárlók) mindent a legaprólékosabban csomagolnak bele káros műanyag dobozokba, nejlonzacskókba, eldobható műanyag flakonokba, melyek aztán szintén a szemétben végzik. A legfőbb probléma, hogy ezek az anyagok nem kerülnek újrahasznosításra, és a lebomlási idejük is sokkal hosszabb, ráadásul a lebomlás folyamata alatt is rengeteg mérgező anyag jut a talajba, vizeinkbe és a légkörbe. Jogosan vetődik fel az igény, hogy ezen változtatni kell.

Az első csomagolásmentes bolt, a noPack a zéró hulladék elvet vallja; náluk nincsenek felesleges környezetet romboló csomagolóanyagok. Mindenki a maga tárolóedényébe, üvegébe, kosarába rakhatja bele azt a mennyiségű élelmiszert, amelyre szüksége van.

Egy előre eltervezett vásárlással nem csak élelmiszert, de rengeteg pénzt is spórolhatunk. A bolt ráadásul igyekszik a lehető legrövidebb élelmiszerláncot alkalmazni; ez pedig azt jelenti, hogy az élelmiszerek a lehető legközelebbi ellenőrzött, minőségi magyar gazdaságokból származnak; lehetőségeink szerint 30 km-en belül, csökkentve ezzel az élelmiszerek szállítása során felmerülő fölösleges károsanyag-kibocsátást, s támogatva a hazai mezőgazdaságot. "Nálunk az is fontos elv, hogy a lehető legegészségesebb termékeket kínáljuk vevőinknek. Nem bio, nem zöld, nem hókuszpók: egészséges és boldog élelmiszereket kínálunk, melyeket a legmegfelelőbb körülmények között termeltek magyar kisgazdaságokban" – nyilatkozta Monostori-Kalovits Márk tulajdonos. A hamarosan nyíló budaörsi üzletben mindig hasznos tippekkel és tanácsokkal látják majd el vevőiket, hogy hogyan csökkenthetik saját ökológiai lábnyomukat, hogyan tudnak spórolni az élelmiszerrel, és hogyan tehetik egyszerűbbé a mindennapi vásárlást.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás