ÉletmódSzabadidő

Önállóság, biztonság

Diákmunka: tippek és tanácsok

Bár a kamaszok már kinőttek az állandó felügyeletet igénylő életkorból, a nyári szünidő áthidalása semmivel sem kisebb gond, mint az apróbbaknál. Ha aktívan jön-megy, az bizony nagy öröm, de egyúttal drága mulatság is. Ha pedig egész nap otthon ül, az valóban nem kerül semmibe – de melyikünk lenne képes végignézni, ahogyan gyermekünk belesüpped a tunyaságba? A megoldás roppant egyszerűnek tűnik: legalább a szünidő néhány hetében dolgozzanak a kamaszok! Az ötlet valóban kiváló: dolgozzanak – de hogyan?

Itt megtalálja a Kölöknet diákmunkával kapcsolatos jogszabály-összeállítását!

Bár a 15. évét betöltött fiatal, szülői engedéllyel, már vállalhat nyári munkát, nem sokan tudnak élni ezzel a lehetőséggel. Kevés a „jogtiszta” munkahely, rájuk bukkanni pedig végképp nehéz. A diákmunka-közvetítő irodák az egyetemisták munkavállalását segítendő jöttek létre, és általában nem foglalkoznak 16 év alatti ügyfelekkel. A közvetített munkák túlnyomó részére pedig 18 évnél idősebb munkavállalókat keresnek. Fiatalabbaknak marad a szórólapozás, a borítékolás és a gyorséttermi munka. Ha a gyermek elmúlt 16 éves, mégis javasoljuk a diákmunka-szövetkezetnél történő regisztrációt. Így garantáltan jogtiszta helyzetbe kerül, és ha tényleg dolgozni szeretne, valami munkát biztosan fog találni. Közben pedig bármikor megérkezhet az ismeretségi körből a „tuti tipp”! A 15-16 évesek sajnos semmiféle szervezett segítséget nem kapnak – számukra marad a család és a barátok kapcsolatrendszere...

Mire figyeljek?

Könnyen adódhat az ismeretségi körben olyan lehetőség, hogy fiatalos kompetenciáira építve valahol szívesen „használnák” gyermekünket. A nyelvtudást, az informatikai ismereteket jól lehet kamatoztatni a nyáron mozgásba lendülő vendéglátásban, idegenforgalomban. Ne feledjük azonban, hogy hiába kezeli ördöngösen a számítógépet, s hiába beszél folyékonyan angolul, a 15-16 éves kamasz még nem rendelkezik kellő tapasztalattal számos problémahelyzet kezelésében. Ezért, bármilyen kecsegtető munkát sikerült is szereznünk, az első néhány napon mindenképpen meséltessük a fiatalt! Bizonyosodjunk meg arról, hogy biztonságban van, hogy a korának megfelelő feladatokat kap, s megkapja a megfelelő segítséget!

A szerződés kötelező!

Aranyszabály, hogy csak munkaszerződéssel szabad a munkavégzést megkezdeni. A 15-16 éves gyermeknél még könnyű figyelnünk erre, hiszen eleve kötelező beszerezni a szülői engedélyt, tehát szerepelünk a történetben. Idősebb gyermekünket pedig figyelmeztetni tudjuk a szerződéskötés fontosságára. Sajnos a „feketemunka” esetén előfordul, hogy menet közben, visszamenőleg „megváltozik” a megállapodás, s bizony becsapják a csekély jog- és érdekérvényesítési képességgel bíró fiatalokat.

Adókártya igénylése

A szerződéskötéshez szükség lesz a gyermek adószámára. Az adókártya a területileg illetékes APEH irodában igényelhető, a gyermek személyazonosító okmánya (személyi igazolvány, útlevél) és lakcímkártya alapján. Mivel adószáma minden magyar állampolgárnak születésétől fogva van, az adószámról szóló igazolást rögtön a kezünkbe kapjuk, s ez már elég bármilyen ügyintézéshez. Az adókártya végeredményben csak a szám megjegyzésében segít – ennek megérkezésére 1-2 hetet várni kell.

Önkéntes munka

Ha a gyermek egy téma iránt elkötelezett, élvezetes és hasznos lehet számára az önkéntes munka is (a budapesti és miskolci állatkerti önkéntes munkával kapcsolatos tudnivalóit elérhetik az itt megadott linkeken). Az állatkertben, természetvédelmi területen, gyermektáborban végzett tevékenység során a gyermek azzal foglalkozhat, amit szeret, sokat tanulhat, s az így végzett munka jól mutat majd a későbbi önéletrajzban.

Olvassa el a témáról a hvg.hu összeállítását!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás