ÉletmódSzabadidőJáték

Játsszunk, de mivel?

Varázslatos színek, formák

Játszani jó. A játék a felhőtlen öröm forrása, s emellett komoly hatással van a gyermek fejlődésére. A játék lazít, tehermentesít, hiszen segít szimbolikusan feldolgozni a feszültségeket. S nem utolsósorban, a játék fejleszt is: elősegíti a mozgásos és értelmi képességek fejlődését, a gondolkodási folyamatok megindulását. Egy-egy játékszer több területet is fejleszt egyszerre, sőt hatása az egész személyiség fejlődésében is megnyilvánul.

Vizuális észlelés, vizuális memória

A vizuális észlelési képességeknek fontos szerepük van az iskolai teljesítmények alakulásában. Az alak, forma, nagyság, szín felismerése, differenciálása, az alakállandósság, a lényeges vizuális inger kiemelésének képessége, a rész és egész viszonyának felismerése, a térbeli viszonyok (alatta, fölötte, mögötte, stb.) észlelése vezet el a magasabb rendű megismerési folyamatok működéséhez. Fontos a vizuális sorrendiség megtartása, a memória működése, a szem és kéz koordinált együttműködése is. A vizuális észlelési képességek óvodáskorban fejlődnek leggyorsabban, később lassul ez a fejlődési ütem.

Már az óvodáskor elejétől lehet tudatosítani a körülöttünk lévő tárgyak legfontosabb jellemzőit. Ilyenkor tanuljuk a színeket, nagyságokat, formákat. Ezt segíti a Colorama nevű játék, ami társasjátéknak is kitűnő. A Differix azonosnak látszó képei közötti eltérések felismerése nem csak a vizuális differenciálást, de a megfigyelőképességet, koncentrációt is fejlesztik. Ugyancsak népszerű a gyerekek körében a Jungle Speed, amely a formák, színek megkülönböztetésére, egyeztetésére épít, komoly figyelmet igényelve, hiszen a gyorsaság is szerepet játszik a sikerben.

A kirakójátékok segítségével meg lehet tanulni, hogy a látszólag összefüggéstelen darabokból hogyan lehet olyan ábrát, képet kirakni, amelynek az egésze sokkal több a részeinél. A képkirakó kockák kedveltek a gyerekek körében, mint ahogy a puzzle játékok is, amelyeknek témái, elemszámai, az elemek nagysága igazodik a gyermekek növekedéséhez.

Mozgásfejlesztő játékok

"Nem lehet eléggé hangsúlyozni a mozgás jelentőségét az ideg- rendszer fejlődésében. A csecsemőkori mozgás- fejlődés döntő, de a mozgás később is a fejlődés egyik alapfeltétele - hogy a jó közérzetről ne is beszéljünk." Bővebben...

A vizuális memória fejlesztését jól segítik a memória játékok, amelyekben két egyforma képet kell összepárosítani az emlékezet segítségével. A kicsik szeretik a gyümölcsös, állatos, járműves, fából készült memória játékokat, később már igénylik a bonyolultabb, több elemszámú, nagyobb kihívást igénylő összeállításokat.

A vizuális hívóingert izgalmasan kapcsolja össze a beszédkészség, kommunikáció-, szókincsfejlesztéssel az óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló Tick-Tack Bumm Junior nevű játék, ahol egy felhúzható, ketyegő szerkezet lejártáig a játékosoknak felváltva szavakat kell gyűjteni egy megadott képről. A betűk megismerése után már elővehető a betűkocka játék, ahol megadott időre értelmes szavakat kell összegyűjteni az eldobott kockák tetején lévő betűkből.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás