ÉletmódSzabadidő

Közösségi szolgálat és önkéntesség

2016-tól az érettségi bizonyítványát csak akkor kapja meg egy sikeres vizsgát tett diák, ha igazolni tudja, hogy végzett 50 órányi közösségi szolgálatot. Mit is jelent ez? Mire számítsanak gyermekeink? Sorozatindító írásunk

Amikor az új köznevelési törvény első koncepciója napvilágot látott, sokan értetlenül álltak és találgattak: a törvény kötelezővé fogja tenni az önkéntes munkát? Micsoda képtelenség! A közösségi szolgálatnak valóban van egy közös vonása az önkéntességgel: egyikért sem jár fizetség. 

A közösségi szolgálat olyan munkavégzést jelent, amelyet az egyén a helyi közösség érdekében tesz. Lehet ez rászorulók, például idős emberek segítése, de a társadalmi környezet javításán túl irányulhat a fizikai környezetre is. 

 A közösségi szolgálatnak (community service) régi hagyománya van például az Egyesült Államokban. Ott ugyan nem kötelező eleme a középfokú oktatásnak, ám a felvételinél a legtöbb intézmény plusz pontokat ad az ilyen tapasztalatot igazoló jelentkezőknek. Közösségi szolgálatnak számít például a parkgondozás, a karitatív gyűjtés (élelmiszer, ruhanemű, bútor) a rászorulók részére, a helyi tűzoltóság vagy rendőrség munkájának segítése, idősek segítése, munka a helyi könyvtárban, tanulási nehézséggel küzdő kisgyerekek korrepetálása. 

Közösségi szolgálat

Részletes fogalom-magyarázat és hasznos információk az osztalyfonok.hu honlapon.

Már ma is sok olyan iskola van Magyarországon, ahol a közösségi szolgálat része a pedagógiai programnak, s így szervezett keretek között zajlik. Célja a szociális érzékenység kialakítása és erősítése a tanulókban, hogy felnőttként felelősségteljes magatartást tanúsítsanak a természeti, az épített és a társadalmi környezetükkel szemben. 

A következő hetekben a közösségi szolgálattal és az önkéntességgel is részletesen foglalkozunk a portálon. Örömmel vennénk olvasóink véleményét is a témában, írják meg nekünk tapasztalataikat a szerkeszto@koloknet.hu címre!

 
Kölöknet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 
2013 október 08.
Kissné
Sajnos az egész végtelenül szervezetlen, fejetlen. Mikor menjen ingyen dolgozni, hiszen az iskola is sokat követel, ha bejárós, akkor sokszor négy óra is elmúlik amire hazaér, s ezután még tanulni is kellene, másnapra. Hétvégén meg hol dolgoznak? A távoli kórházban, ahova 35km kell utaznia, s esetleg összeszedhet némi fertőzést. Ahol a gyerekekkel hordatják ki az ágytálat? Ja, de nehogy unatkozzon szlogennel az iskola is ad rengeteg feladatot, de mellette menjen ingyért dolgozni. NINCS POZITÍV HATÁSA. SEMMI! Csak azt látja, mennyire nem működik semmi ebben az országban, amit hivatalból kellene szervezni, de nem szervezik. Ajánlanám nm nek, hogy nyolc óra munka és két óra utazás után menjen önkénteskedni, ha fogadják valahol. Mónika a nyári munka, nem azonos a kötelező önkéntes munkával. A nyári munkáért gondolom kapott fizetést a fiú, s nem kellett könyörögni szervezeteknek, hogy legyenek olyan szívesek, ingyenmunkásként biztosítani helyeket. Nálunk ez van. Minden szóbajöhető szervezet fél az adminisztrációtól, a nem egyértelmű szabályoktól, szerződéskötéstől az iskolával ( nem ér nekik annyit a gyerek munkája, mint amennyi plusz feladat van vele.) az ellenőrzéstől, meg itt vidéken amúgy sincs munka még felnőttnek sem. Egyébként kíváncsi vagyok a nyári szünetben hajlandó volt az iskola ennek a közösségi munkának a szervezésére? Várnám a válaszokat nmt-től és Mónikától. ( szerintem összetévesztik a nyári munkát amiért pénzt kapnak a gyerekeik a kötelező ingyenes önkénteskedéssel...) A mi iskolánk nem hajlandó erre. Nyári szünetben sajnos nem lehet kötelező ingyen önkéntes munkát végezni, mert a pedagógus nem fog ezért külön dolgozni jönni. Máshol biztos jobb iskolák vannak, vagy nincs pedagógus aki felügyel, vagy elérhető? Máshol nyáron is lehet ingyen önkénteskedni? Vajon tényleg kell kísérni a gyereket a szülőnek, vagy pedagógusnak a kötelező ingyen önkénteskedése helyére? Hadd legyen a szülőnek plusz költsége, menjen el az ideje...Ezt olvastam. Máshol nincs ilyen? Edit az igazi életbe nem kap pénzt a munkájáért? Ekkora szervezetlenség mellet semmi pozitiv hatást nem látunk. A tanulók feladata a tanulás lenne iskolaidőben!
2013 február 08.
nm
Igen, egy főleg a kis "plázacicáknak" és a hozzájuk hasonló fiúknak lesz jó. az én fiam már tavaly is vállalt nyári munkát, az idén is szeretne.
2012 augusztus 01.
Mónika
Az iskolában még semmit nem tudnak mondani a közösségi szolgálatról. Nekünk szülőknek van lehetőségünk befogadó szervezetet választani. Vagy ez kinek a feladata lesz?
2012 február 19.
edit
Kicsit betekinthetnek a "gyerekek" az igazi ÉLETBE is. Remélhetőleg pozitiv hatása lesz a közösségi szolgálatnak. Jónak tartom.
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XA szív vége - Teakiadó