ÉletmódSzabadidő

Közösségi szolgálat és önkéntesség

2016-tól az érettségi bizonyítványát csak akkor kapja meg egy sikeres vizsgát tett diák, ha igazolni tudja, hogy végzett 50 órányi közösségi szolgálatot. Mit is jelent ez? Mire számítsanak gyermekeink? Sorozatindító írásunk

Amikor az új köznevelési törvény első koncepciója napvilágot látott, sokan értetlenül álltak és találgattak: a törvény kötelezővé fogja tenni az önkéntes munkát? Micsoda képtelenség! A közösségi szolgálatnak valóban van egy közös vonása az önkéntességgel: egyikért sem jár fizetség. 

A közösségi szolgálat olyan munkavégzést jelent, amelyet az egyén a helyi közösség érdekében tesz. Lehet ez rászorulók, például idős emberek segítése, de a társadalmi környezet javításán túl irányulhat a fizikai környezetre is. 

 A közösségi szolgálatnak (community service) régi hagyománya van például az Egyesült Államokban. Ott ugyan nem kötelező eleme a középfokú oktatásnak, ám a felvételinél a legtöbb intézmény plusz pontokat ad az ilyen tapasztalatot igazoló jelentkezőknek. Közösségi szolgálatnak számít például a parkgondozás, a karitatív gyűjtés (élelmiszer, ruhanemű, bútor) a rászorulók részére, a helyi tűzoltóság vagy rendőrség munkájának segítése, idősek segítése, munka a helyi könyvtárban, tanulási nehézséggel küzdő kisgyerekek korrepetálása. 

Közösségi szolgálat

Részletes fogalom-magyarázat és hasznos információk az osztalyfonok.hu honlapon.

Már ma is sok olyan iskola van Magyarországon, ahol a közösségi szolgálat része a pedagógiai programnak, s így szervezett keretek között zajlik. Célja a szociális érzékenység kialakítása és erősítése a tanulókban, hogy felnőttként felelősségteljes magatartást tanúsítsanak a természeti, az épített és a társadalmi környezetükkel szemben. 

A következő hetekben a közösségi szolgálattal és az önkéntességgel is részletesen foglalkozunk a portálon. Örömmel vennénk olvasóink véleményét is a témában, írják meg nekünk tapasztalataikat a szerkeszto@koloknet.hu címre!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás