ÉletmódSzabadidő

Fiatalok zenehallgatási szokásai

Már a zene is mobil

Ha zenéről van szó, a fiatalok szinte minden stílusra nyitottak: kinek az elektronikus, kinek a rock zene jön be – derült ki a Nokia nem reprezentatív, online felméréséből, melyben több száz fiatal vallott mobilhasználati és zenehallgatási szokásairól.

A válaszadók 45 százaléka az elektronikus zenét kedveli, 22 százalékuk rock/metál zenét hallgat, 15 százalékuk a retro zenére szavazott és a válaszadók csupán 14 százalékát indítja be a pörgős latin zene. Egy kérdésben azonban mindenki egyetértett: a zenehallgatást ma már nem lehet csak otthonra vagy a szórakozóhelyekre korlátozni, hiszen minden második válaszadó fiatal a mobilján, útközben hallgat zenét, így a zenei funkciókkal rendelkező mobilkészülékek használata egyre inkább elterjedt.

A felmérés érdekes eredménye, hogy a válaszadó fiatalok több mint fele (58%) a mobilján hallgat zenét, és mindössze 8 százalék használja az otthoni, hifi lejátszóját. Így az is alátámasztást nyert, amit már régóta sejteni lehet, hogy a mobil zenelejátszók igen népszerűek, hiszen a megkérdezett fiatalok 45 százaléka leggyakrabban tömegközlekedési eszközökön utazva hallgat zenét, miközben mindössze 27 százalékuk számára koncentrálódik a zenehallgatás csak az otthonukra.

:

Gyerekvilág számokban

"Szeretik a tévét, az internetet, s elképzelhetet- lennek tartják, hogy valaha lehetett mobiltelefon nélkül élni. Fogékonyak a márkákra és a státusz-szimbólumokra, s jelentős befolyással bírnak a család vásárlásainál." Bővebben...

A fiatalokra a zenén kívül, a modern technológiai újítások is nagy hatással vannak. A kutatásból az is egyértelműen kiderül, hogy a válaszadók nagy többsége (85%) leggyakrabban mobiltelefonját nyomkodja. Arról azonban, hogy ez naponta mennyi időt vesz igénybe, eltérő a fiatalok véleménye: van, aki szinte megállás nélkül a telefonjával foglalkozik (24%), miközben akad olyan is, aki képes megálljt parancsolni és „csak” naponta néhány, 2-4 órát tölt telefonjával (28%). (Ne feledjük azonban, hogy a felmérés éppen egy mobilszolgáltatáshoz kapcsolódó internetes oldalon történt!)

Nem kell zenésznek lenni ahhoz, hogy életünket áthassa a zene. Mindennapjainkban folyamatosan zene szól, még ébredni is sokszor zenére ébredünk, legyen szó akár a vekkerről, akár a mobil ébresztőjéről. Mára már a hordozható zenelejátszók is olyannyira hozzánőttek a fiatalokhoz, hogy ezeket szinte már nem is tudják nélkülözni. A válaszadók 82 százaléka a 16 GB-nyi zenével feltöltött zenetelefonját vinné magával egy lakatlan szigetre.

Az eredmények megmutatták, hogy a Nokia kérdéseire válaszoló fiataloknak szinte lételeme a zenehallgatás, és így a zenei készülékekkel való foglalatosság is. Ez nem is meglepő, hiszen a zenén keresztül képesek a legjobban megkülönböztetni és kifejezni magukat.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X