ÉletmódSzabadidő

Itt a vakáció!

Mi legyen a gyerekkel nyáron?

Véget ért a tanév. A diákok minden bizonnyal nagyon örültek a nyári vakációnak. Ám a kisebbek szüleinek főhet a fejük: hová tegyék a gyereket a nyáron? Valóban nem egyszerű feladat 55 munkanapra felügyeletet biztosítani. Nyilván minden anyukának és apukának van valamennyi szabadsága, amelyet nagyrészt a gyerekével tölt. A szerencséseknek ott vannak a nagyszülők és más rokonok, akik biztosan elvállalnak egy-egy hetet. És ha a családi költségvetés megengedi, táborba is elmehet a gyerek.

Minél hosszabb, annál rosszabb?

Bár a nyár valóban sok inspiráló, fejlesztő lehetőséget kínál a gyerekeknek, ám ezek egyrészt pénzbe kerülnek, másrészt nem minden szülő tulajdonít jelentőséget a hasznos nyári elfoglaltságoknak. A nem kötelező jellegű nyári táborok ezért éppen hogy mélyítik a különbségeket. Egy atlantai felmérés szerint azok a tanulók, akik részt vettek ezekben a nyári programokban, szignifikánsan jobban teljesítettek a tanév elején.

Vajon hogyan érint ez minket itt Magyarországon? Azt sajnos jól tudjuk a magyar és nemzetközi tanulói teljesítménymérési adatokból, hogy a magyar iskolák a nagymértékű szelektivitás miatt nem teljesítenek jól a hátránykiegyenlítés, felzárkóztatás terén. A nyári szünet hatásáról viszont nincsenek adataink. Ugyanakkor joggal feltételezhetjük, hogy az egyenlőtlenségek nyáron is újratermelődnek.

A hosszú nyári szünet valószínűleg nálunk is a jobb módúaknak kedvez, akiknek ugyan szintén okoz anyagi és szervezési nehézségeket a nyár megszervezése, de mégis csak megoldják valahogy a nyarat, és ezáltal gyermekeik az iskolán kívül is sokat fejlődnek, ellentétben a szegényebb vagy hátrányosabb helyzetű családokkal. A teljes cikk itt olvasható.

pro és kontra

Pokorni Zoltán kijelentette: megfontolandónak tartaná, ha külföldi mintára rövidebb lenne a jövőben az iskolai nyári szünet. A jelenlegi tízhetes nyári szünet számos család számára megoldhatatlan feladatot jelent a gyerekekről való gondoskodás biztosításában. Ez az időszak nagyon sok, különösen a hátrányos helyzetű, szegényebb gyerekek esetében, akiknek a szülők nem tudnak programot szervezni,  nevelési szempontból holtidő. Pokorni Zoltán szavaiból kiderült, az ő elképzelései szerint a tanítás nyáron tovább tarthatna, cserébe az évközi szünetek megnyúlhatnának.

A Szülők Egyesülete a Gyermekekért nem tud egyetérteni Pokorni Zoltán javaslatával, hiszen attól, hogy rövidebb lenne a nyári iskolaszünet, az év közbeni szünetek hosszabbak lennének, így ugyanannyi ideig kellene a szülőknek gondoskodni a gyermekek elhelyezéséről, mint a nyári szünetben. Az egyesület elnöke hangsúlyozta: Magyarország éghajlata évről-évre egyre melegebb és már májustól kezdve nagyon nehezen tudják a gyermekeket az iskolákban koncentrációra ösztönözni, és légkondicionáló berendezések híján szinte képtelenség a gyerekeket tanulásra bírni a kánikula miatt.

Táborba megy a gyerek

A nyár sok lehetőséget tartogat az élményszerzésre, a töltekezésre és a változásra szülőnek és gyereknek egyaránt. Az egymástól külön töltött idő nagy lehetőség mindenkinek. A gyerekek próbálgathatják az önállóságukat, a szülők pedig előtérbe helyezhetik, felfrissíthetik, megerősíthetik párkapcsolatukat, ami azután szülőként is a javukra válik.

Ha elég érettnek tartjuk gyermekünket arra, hogy egyedül induljon útnak, és ha a gyerek is szívesen tart kortársaival, nagyon sok örömet, élményt és fejlődési lehetőséget tartogathat a nyár. Néha pár hét külön töltött idő után is nagy változásra csodálkozhatunk rá, mind gyermekünk fizikai, mind lelki fejlődésében. Szülőként mi is hozzájárulhatunk, hogy az önálló nyaralás jól sikerüljön, és csemeténk kellemes élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodjon. A teljes cikk itt olvasható.

Máshol is lefaragnának a nyári szünetből

Radikális módosításokat tervez a közoktatásban Michael Gove brit oktatási miniszter: négyhetesre rövidítené le a nyári szünetet, az iskolákat pedig arra kötelezné, hogy öt helyett hatnapos tanítási hetet vezessenek be. „A hosszú nyári szünetet eredetileg azért találták ki, hogy a gyerekek is tudjanak segíteni nyáron a gyümölcsszedésben és más mezőgazdasági munkákban” – mondta egy brit kutatás vezetője, aki szerint az ideális az lenne, ha a tanév nyolchetes tanítási időszakokból állna, két terminus között mindig lenne egy kéthetes szünet, a vakációt pedig egy hónaposra csökkentenék.

Az Egyesült Államok több államában is a két és fél hónapos nyári vakáció lerövidítését tervezik. Az oktatáspolitikusok szerint inkább év közben kellene két-háromhetes szüneteket tartani.

Ha a családi költségvetés szűkös, vagy nem szívesen engedjük el hosszabb időre a gyereket, a napközis tábor egyszerű lehetőségnek tűnik, hiszen ilyenkor nem kell hetekre előre mosni, a honvággyal és saját szorongásunkkal küzdeni. A gyerek reggel elmegy, délután hazajön, napközben pedig remekül tölti az időt. Valóban remekül? Azért erről nem árt előre meggyőződni. A kétféle – önkormányzati, illetve más szervezésű – táboroztatás más előnyökkel kecsegtet, és más kockázatokat rejt magában. A teljes cikk itt olvasható.

Jóból is megárt a sok

Megesik, hogy a gyerekek tiltakoznak a nyaruk, szabadidejük túlzott betáblázása miatt. Úgy érzik, nem engedhetik el „csak úgy” magukat, nem találkozhatnak azokkal a barátaikkal, akikkel ők szeretnének a megszokott környezetben, és maguk által választott programokra sincs idejük. Ha nem figyelünk az optimális arányok kialakítására, ez elronthatja a legkáprázatosabb nyaralási lehetőségeket is. A teljes cikk itt olvasható.

A gyerekeknek szükségük van az élmények feldolgozására. Ez pedig nem csak a táborokban frissen szerzett tapasztalatokat jelenti, de a mögöttük álló tanév mentális kipihenését is. Ha rögtön az évzáró után beindul, és hetekig meg sem szakad a táborból táborba tartó hajsza, a gyerekfelügyelettel valóban nem lesz gondunk. És a gyerekkel? Fontos, hogy a nyári izgalmak sorát itt-ott megszakítsuk egy-egy csendesebb, akár passzívabb időszakkal. Nagyon hálás tud lenni egyszerűen az is, ha néhány napra mindannyian szabadságra megyünk. Még el se kell utazni ahhoz, hogy élvezzük egymás társaságát, az élet lelassulását. A teljes cikk itt olvasható.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás