ÉletmódSzabadidő

Mit NE tegyen a gyerek nyáron?

Elkezdődött a nyár, kitört a vakáció még akkor is, ha az időjárás néha nem ezt sugallja nekünk a hirtelen jövő, frissítő felhőszakadásaival. A diákok számára 2,5 hónap pihenés, iskola nélkül eltöltött idő, ami a szülők számára igazi fejtörés, hisz a gyereket le kell kötni, programot kell szervezni neki. Ilyenkor van lehetőség olyan dolgokra is, amit esetleg év közben nem lehet megtenni. Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár összeszedett néhány tanácsot szülőknek megfontolásra arról, hogy a gyerekek mit NE tegyenek nyáron. Íme!

 Mit NE tegyen a gyerek nyáron?

  1. Ne tanuljon!

Tényleg ne. Legyen bármilyen is a bizonyítvány, a nyár ne szóljon a tanulásról. Még akkor sem, ha esetleg nem abszolvált a gyerek egy tantárgyat. Pihenje ki magát, hisz ez a legfontosabb. Természetesen a pótvizsgára való felkészülést nem lehet félvállról venni, de ebben az esetben se csak a tanulásról szóljon a nyár. Hisz ezzel csak megutáltatjuk vele a tantárgyat, a tanulást és elvesszük tőle még a maradék kedvét is. Ha sikeresen elvégezte az előző tanévet, akkor pedig augusztus közepétől ráér a saját maga által írt ütemterv alapján ismételni.

  1. Ne üljön egész nap a gép előtt!

Sajnos sok diák azért is örül a szünetnek, mert akkor rengeteg ideje lesz kockulni. Persze, a számítógéptől ne tiltsuk el, de el kell érni (programokkal, táborokkal, kiadott feladatokkal), hogy ne csak ebből álljon az élete. Én azt mondtam a diákjaimnak, hogy aki ugyanolyan színűen tér vissza a nyári szünetről, őt bokán rúgom. Igenis tessék a szabadban lenni, élvezni a napot, a strandolást, a feltöltődést és a barátokkal töltött időt. Bár még nem érzik, de a számítógép és az online tér elrabolja azokat az önfeledt éveket, a szabadidőt, ami később már nem pótolható.

  1. Ne vonja ki magát a házimunka alól!

Igen, igen. Attól mert nyári szünet van, attól még lehet és kell is házimunkát végezni. Persze, ne házi cselédként kezeljük, de azt gondolom, hogy a mosogatásra, szemét levitelére, néha az ebéd elkészítésére, takarításra be lehet fogni a gyerkőcöket, a lányokat és a fiúkat egyaránt. Fontos, hogy megtanulják azt, hogy a tányér nem lesz magától tiszta, a ruha nem mászik be a mosógépbe.

 

További tippeket a felelosszulokiskolaja.hu oldalán itt olvashatnak: >>

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó