ÉletmódSzabadidőOnline

A biztonságos internetezésért

„Netre, te gyerek!®”

Bár tudott dolog, hogy tizennégyen innen már minden gyermek digitális bennszülöttnek számít, a számítógép és az internet pedig már nemcsak része mindennapjainknak, hanem szinte családtag, mégis, sok szülő szorongva nézi az egérbe kapaszkodó csemetéjét.

:

 

A "digitális bennszülettek- ről" készült cikkünket itt olvashatják.

Egy mégoly netrekész kiskorúra is számtalan veszély leselkedik a különböző témájú és célú webhelyek és honlapok erdejében: adathalászok, online kalózok, számítógépes vírusgazdák, gyerekeknek ellenjavallt webes tartalmak, elszigeteltség és sötét szándékú ragadozók fenyegetik az óvatlan gyerkőcöket. Ennyire veszélyes hely lenne a web egy gyermek számára?

A helyzet persze súlyos, de korántsem reménytelen: a biztonságos internetezés megtanulható, és a tanulságos foglalkozások során ráadásul még közösségi élményekkel is gazdagodhat a nebuló.

A „Netre, Te gyerek!®” az első olyan, hálózatban működő gyermek internetklub, ahol a biztonságos szörfölés mellett a tartalmas webes szórakozásra, ismeretszerzésre is tanítják a lurkókat.

A kezdeményezést a UPC szponzori segítségével a Budapesti Művelődési Központ indította útjára, építve az országos nyugdíjas-internetoktatási hálózat, a „Kattints rá, Nagyi!®” kifejlesztésében és terjesztésében szerzett tapasztalataira. A gyermek-internetbiztonsági foglalkozások anyagának fejlesztője a CERT Hungary Központ – módszertanuk kialakításánál speciálisan a korosztály igényeire koncentráltak, és a valós veszélyhelyzetekre figyeltek. Többek között kitérnek a személyiségi jogok védelmére, a letöltés és megosztás buktatóira és lehetőségeire, a spamvédelemre – mindezt a 9 órás (3 alkalmas) klub a gyerekek számára is emészthető, őket szórakoztató módon tálalja.

Félévenként egyszer a klubhálózat iskolásai vetélkedőben mérik össze a tudásukat, ahol egy internetes akadálypályán kell célba érniük.

Mivel a foglalkozásokat az iskolai szünetek idejére időzítették, egyfajta alternatívát nyújt a napközis táborra a gyermek elhelyezését megoldani kívánó szülőknek.

A klubokra a szünetek előtt megrendezésre kerülő nyílt napon lehet jelentkezni helyszínenként, ahol az érdeklődők átvehetik a UPC és az INSAFE családi e-biztonsági csomagját is, hogy otthon, közösen sajátíthassák el a számítógép biztonságos használatát.

Az első, kísérleti „Netre, te gyerek!®” foglalkozásokra február végén kerül sor a Budapesti Művelődési Központban, az év folyamán pedig 4 fővárosi helyszínen és 10 vidéki településen összesen 400, 8-14 éves gyermeknek lesz alkalma arra, hogy megtanulja kikerülni az internet csapdáit.

A programhoz kapcsolódva a biztonságos internetezéshez értékes kiegészítő tartalom kerül publikálásra a Kaleidoskop.hu kulturális webmagazin oldalain, érintve a környezettudatosság témáját is.

:

 

Korábban oldalunkon is beszámoltunk a hasonló célkitűzéssel létrejött on-line kezdeményezésről, a Helló Háló Programról.

 

 

Cikkünk a Budapesti Művelődési Központ közlése nyomán készült.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó