ÉletmódSzabadidőOnline

Pszichológiai kutatások

Tizenévesek és a blog

A társas-érzelmi problémákról való blogolásnak terápiás hatása lehet – erről számolt be az Amerikai Pszichológiai Társaság. A blogolás segítheti a társas kapcsolatoktól szorongó tizenéveseket: elsősorban azzal, hogy javítja az önbecsülésüket és barátságok kialakulását is előidézheti. 

A legújabb kutatási eredmények arról tudósítanak, hogy a személyes napló írása, illetve más írásos önkifejezési formák jó ellenszerei lehetnek a szorongásnak, és segíthetik a tizenéveseket abban, hogy jobban érezzék magukat a világban, abban a társas közegben, amelyben élnek. A kutatók arról is beszámoltak, hogy a blogolásnak erősebb pozitív hatása van a problémás diákok viselkedésére, mint pusztán a társas kapcsolatoktól való félelmeik beismerésének. Ha pedig a blog nyitott, akkor az on-line közösségtől érkező kommentek még inkább erősíthetik ezt a hatást.

A kutatásban 161 fiatalt kértek meg arra, hogy engedélyezzék a blogjuk és a beérkező kommentek elemzését, egy 10 héten át tartó kísérleti periódusban. A blogolók átlagosan 15 évesek voltak, és mindannyian beszámoltak kisebb-nagyobb nehézségekről a társas kapcsolataik alakításában illetve barátságok szövésében. A résztvevők három alkalommal töltöttek ki teszteket a pszichológus kutatók kérésére, a vizsgálat kezdetén, a 10 hét leteltével, illetve 2 hónnappal a kísérlet befejezése után. A vizsgálatot kontrollcsoport bevonásával végezték, azaz olyan tizenéveseket is teszteltek, akik nem vezetnek online naplót (köztük olyanokat is, akik írnak hagyományos de nem publikus személyes feljegyzéseket, és olyanokat is, akik semmi ilyesmit nem tesznek).

Az eredmények azt mutatják, hogy azok a bloggerek fejlődtek a legtöbbet, akik kifejezetten arról tettek közzé posztokat, hogy mennyire problémás számukra a társas kapcsolataik alakítása. De azoknál is mutatkozott javulás a társas kapcsolatoktól való szorongás csökkenésében, akik csak a mindennapjaikról vagy más, szabadon választott témáról írtak hetente legalább kétszer. A nyilvános blogot vezetők esetében kimutatható pozitív hatások a kísérlet befejezését követően két hónappal is megmaradtak. 

Ráadásul a kutatók meglepően kevés zaklató kommentet regisztráltak, különösen annak fényében, hogy az online világban mennyire gyorsan terjed az erőszakos viselkedés. 

A netgenerációnak is nevezett mai fiatalokat gyakran féltjük attól, hogy a virtuális térben nem tanulnak meg hagyományos kapcsolatokat kialakítani, illetve ápolni. Lehetséges azonban, hogy a tizenévesek egy csoportja számára – akik sikertelenek az irl kapcsolatépítésben – éppen a kibertér jelenti a megoldást, vagy legalább az ugródeszkát?
 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás