ÉletmódSzabadidőProgram

Nyaralási tippek kis- és nagygyermekes családoknak

Kis-Balaton, Kápolnapusztai bivalyrezervátum

Sorozatunkban a Bodrogzug  után egy másik izgalmas hazai víziparadicsomot mutatunk be. A Kis-Balatont már a Tüskevárral szívünkbe zártuk, de itt is újabb izgalmakat ígér a Kis-Balaton ház, a tóparti biciklizés és a bivalyrezervátum, ahol nemrég kisbivaly született!

A Ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Kis-Balaton Európa-hírű vizes élőhely is. 260 féle madár lelhető itt fel, mint pl. a nagy kócsag, kárókatona vagy a rétisas. Van itt vidra, nyuszt, hermelin, sőt hétféle szitakötő. A Kis-Balatonon - a beavatkozások ellenére - nagykiterjedésű természetközeli állapotokat mutató növényzeti típusokat találunk, legfontosabbak: lebegő és gyökerező hínártársulások; nádasok; magassásosok; mocsárrétek; kaszálók és legelők; láperdők és fűzligetek.


A Kis-Balaton térképe - nagyít

A Kis-Balaton fokozottan védett területe csak külön belépési engedéllyel, a Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított szakvezetővel látogatható. Azon látogatók számára, akik a szakvezetést nem igényelnek, lehetőségük nyílik más helyszínen látogatást tenni, ahol bemutatóhelyeket és tanösvényt vehetnek igénybe. Lehet sétálni, biciklizni és állatokat simogatni. Minden program ajánlható kisgyermekes családoknak is. Lássuk, mit csinálhatunk itt!

Kis-Balaton ház – vízparti biciklizés madarakkal kis- és nagygyerekeknek

A legjobb kiindulási pont a Zalavárnál található Kis-Balaton ház. Az épületben kiállítást láthatunk a Kis-Balaton életvilágáról, ahol többek közt beülhetünk Matula bácsi kunyhójába is, ahol egy régi tévén fekete-fehérben megy a Tüskevár című film. Azok a városi apukák, akik annak idején átélték Tutajos és Bütyök kalandjait, itt biztosan kicsit leragadnak. A szabadtéren játszótér várja a gyerekeket és kerékpár kölcsönzésre is lehetőség van. Negyven pillekönnyű korszerű kerékpár (köztük gyerekbiciklivel is) várja a kalandvágyóbbakat. Érdemes kipróbálni, hiszen a Kis-Balaton mentén csak 2008-tól van lehetőség biciklizni (korábban ez teljesen elzárt terület volt), ami nem mindennapi élmény.

Mi is bringára pattantunk és élveztük, hogy csak mi vagyunk és a természet. Illetve más is volt, egy hatalmas kócsag szállt le elénk és fel-le szállva csalogatott minket beljebb és beljebb. Próbáltuk utolérni, de mindig megmaradt az 50 méter távolság. Aztán, amikor már elég messzire csalogatott minket (gondolom a fészkétől), elegánsan felszállt és otthagyott minket. Ezek után láttunk még felszálló vadkacsát, kárókatonát és a mező felett pásztázó egerészölyvet is. A bicikliút sajnos hamar véget ér, és országútba torkollik. Mi visszafordultunk, de utólag rájöttünk, hogy dacára a néha megtévesztő kerékpárral behajtani tilos táblának, valójában az országúton tovább lehet kerekezni a Kányavári sziget és a bivalyrezervátum felé. De ezek a célpontok már autóval is megközelíthetőek.

Tanösvények a szigeteken

Kányavári-sziget, "Búbos vöcsök" tanösvény

A Zalavár és Balatonmagyaród közötti útszakaszon közelíthető meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének egyik kiemelten látogatott területe, a Kányavári sziget. A szigetre való behajtó kissé keskeny és elég göröngyös, de utána nagy parkolóhely várja a látogatókat. A szigetre egy dizájnos hídon át lehet bemenni, ahol a két kilométeres Búbos vöcsök tanösvény 15 állomása kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik. A táblák mindegyike egy-egy csoportot (parti madarak, énekesek, ragadózók stb) ismertet.

Diás-sziget, "Kócsag" tanösvény

A Kis-Balaton fokozottan védett területén, a Diás-szigeten található a Nemzeti Park Igazgatóság által 2010-ben átadott Kócsag Tanösvény. Megtudhatjuk, hogyan szorították vissza vízibivalyokkal a csatornákban elburjánzó növényeket, milyen halászati eszköz a vejsze és hogyan halásztak vele, kinek volt döntő szerepe a nagy kócsag megmentésében és azt is, hogy mire szolgáltak a dorongutak. Itt található a Matula kunyhó, ahol elolvashatjuk egy Fekete István által írt levél részletét, melyből kiderül milyen halak akadtak az író horgára a Kis-Balatonon tett látogatásai alkalmával. A 1-1,5 km hosszú, 12 állomásból álló, magyar és angol nyelvű ösvény csak szervezett túra keretében, szakvezető kíséretében tekinthető meg. A túrák Fenékpusztáról, a Kis-Balaton Kutatóháztól indulnak.

Kápolnapusztai (vagy balatonmogyoródi) bivalyrezervátum

A rezervátumban a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottak ki játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal, ahonnan távcsőből kémlelheti a tájat a látogató. A bemutatóházban a gyerekeknek is izgalmas módon, két szinten mutatják be az élővilágot. A felül található kirakatok alatt kinyitható ajtókon át csupa meglepetés éri a kíváncsiskodókat. Így például egy réti madarakat bemutató diaporáma alatt kinyitva az ajtót, egy rókalyuk kellős közepén találtuk magunkat róka komával egyetemben (persze csak ki volt tömve, de így is volt ijedtség). Nagyon izgalmas és informatív volt az az érintőképernyős felület is, ahol ki lehetett választani egy-egy madarat, megnézni a fényképét és a hangját is meg lehetett hallgatni.

A terület óriási, van rajta egy kis bivalycsorda és egy nagy. Aki a nagyot is látni akarja, bizony érdemes lovas szekérre ülni, erre is van lehetőség. Morzsa kutya pedig, a Bivalyrezervátum barátságos házőrzője, mint egy kedves „idegenvezető”, szívesen vezeti körbe a vendégeket a bemutatóhelyen. Ezen felül állatsimogató is van, ahol a gyerekek közelről is megismerkedhetnek a kecskékkel, lovakkal.
Nagy örömünkre ott jártunkkor a bivalycsorda éppen a közelben legelt ráadásul egy nemrég született bivalyborjút is megcsodálhattunk. Érdemes még most is odalátogatni, hiszen most sem lehet több egyhónaposnál.

 

Videófelvételek:

A gépimádó kecskék és Morzsa kutya


A kis bivalyborjú felfedezi a világot a mamájával

 

Tisza-tó

Sorozatunk újabb részét itt olvashatják.

 

Felhasznált illetve hasznos linkek:

Kis-Balaton Ház
Kis-Balaton: Látogatóhelyek és programok
Kis-Balaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján
Bivalyrezervátum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján
Tanösvények
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyerekeknek szóló oldala
Turisztikai oldal a Kis-Balatonról
 

 
Kölöknet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 
2012 július 06.
Manguszta
Infó: most hétvégén, július 7-én szombaton Bivalyfesztivál a Bivalyrezervátumban!
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó