ÉletmódSzabadidőProgram

Tudatos Szülők Iskolája

Nézzünk a dolgok mélyére!

A népszerű pedagógiai és gyermeknevelési program novemberben két előadással  is folytatódik az IBS-en, melyet a Babanet és Kölöknet olvasói kedvezményesen látogathatnak. November 12-én, pénteken dr. Mohás Lívia, író-pszichológus a „Kezdő szülők és megpróbáltatások” címmel, míg november 22-én dr. Czeizel Endre orvosgenetikus „Gyermek áldás, gyermek vállalás” címmel lesznek vendégelőadói a programsorozatnak.

Az érdeklődő és felelős szülők által életre hívott és szerveződő Tudatos Szülők Iskolájában, Ranschburg tanár úr korai gyermek-szülő kapcsolatot tárgyaló októberi teltházas előadása után, az őszi sorozatban többek között a felelősségteljes családtervezésről, a kezdő szülők megpróbáltatásairól és azok megoldásáról hallhatunk a neves pszichológusok, orvosok és tanárok tolmácsolásában.

„Meleg pillantások az emberek és dolgok felszíne mögé„

A program második vendégelőadója, dr. Mohás Lívia, József Attila-díjas írónő, aki számtalan népszerű családregény, pszichológiai és pedagógiai ismeretterjesztő könyv szerzője is egyben. „Írásai intuitív és bensőséges, meleg pillantások az emberek és dolgok felszíne mögé” – vall ars poeticájában.

Mohás önálló szerzőként és társszerzőként is igen elismert, Családi boldogság, családi pokol? című, 2009-ben megjelent könyvében többek között társszerzőként szerepel Popper Péter, Dr. Ranschburg Jenő, Dr. Tari Annamária, Dr. Csernus Imre, Dr. Komlósi Piroska, Pál Ferenc, Dr. Vekerdy Tamás, Dr. Czeizel Endre, Dr. Angster Mária mellett. A könyvben szó esik a családról, gyermekekről, szülőkről, egyensúlyról, szeretetről és szeretettelenségről.

Önálló írásaiban, mint például a „Mit tudsz önmagadról?” című könyvben önismereti kérdéseket, kutakodásokat találunk. ”Gyermekkoromban szerettem volna mélyebben érteni: mi van az emberben legbelül. Nem a szíve, mája, vérkeringése, nem az anatómiája és a fiziológiája érdekelt, hanem a szándéka, a vágyai, a gyűlölködése, a szeretete, a hajtóerői….. Gyöngédségének és dühöngéseinek eredete, félelmeinek okai. Miért szeretik az egyik embert, s miért nem a másikat? Miért lesz az egyikből gonosztevő, a másikból meg hős? Miről álmodnak, miért tanulnak, miért boldogok és miért boldogtalanok?”

„A nevelés nem létezik frusztráció nélkül”  - de hogyan kezeljük?

A Tudatos Szülők Iskolájának péntek esti előadásában dr. Mohás Lívia számtalan összefüggésre világít rá az elmúlt több évtizedes tapasztalatait, ismereteit csokorba szedve-rendezve. A „Kezdő szülők és megpróbáltatások” című előadás témájáról így számol be az írónő: „A nevelés nem létezik frusztráció nélkül. Minden frusztráció nyomában agresszió támad. Az a kérdés, hogy hogyan bánunk ezzel az összefüggéssel? Hogyan tanítjuk meg gyerekeinket, hogy tudjanak bánni saját frusztrációjukkal, ebből következően saját agressziójukkal. Amennyiben sikerül ezt a tudást átadni, az biztonságot ad a gyermeknek, és a kezdő szülőknek ez egy kiemelten fontos feladata.”

Dr. Czeizel Endre – Gyermek áldás – gyermek vállalás

A gyermekvállalás útvesztőiről, a felelősségteljes – optimális - családtervezésről pedig dr. Czeizel Endre előadásában kaphatnak választ a leendő kispapák és kismamák, nemcsak tudományos, de hétköznapi kérdéseikre is, november 21-én este 19 órakor.

„Megdöbbentő tény, hogy akorábbi évszázadokban az anyák által világra hozott, átlagosan 11 gyermek a nemi-élet természetes velejárója volt. Ezzel szemben a 20. században a születéskorlátozás és a nők társadalmi helyzetének megváltozása miatt a családonként gyermekszám drasztikusan csökkent (jelenleg hazánkban 1.3,) éppen ezért tudatosan kell felkészülni a gyermekek egészségesen születésének a biztosítására. Ezt a célt szolgálja a felelősségteljes optimális (minőségi) családtervezés.„ – foglalja össze dr. Czeizel a kérdéskört.

Babanet és kölöknet kedvezmény

A Babanet és Kölöknet olvasói a két előadást kedvezményes áron látogathatják.

Mindkét előadásra a jegyek 1.500ft áron rendelhetőek ezen az email címen, a tárgyba kérjük, hogy írják be: „Babanet-Kölöknet akció”.

Hírlevél feliratkozás, infók: Tudatos Szülők Iskolája, aktuális információkkal a Facebook oldalon is!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás