ÉletmódSzabadidőProgram

Tegyünk együtt a szép magyar beszédért!

A 119 éves Fővárosi Beszédjavító Intézet, amely Magyarország vezető beszéd és nyelvi zavarokkal foglalkozó központja, ismét figyelemfelhívó programokkal készül a Logopédia Európai Napjára. Idén a specifikus nyelvi zavar tüneteire (SLI), annak beszélt, írott és olvasott nyelvhasználatra gyakorolt hatására, következményeire és a zavar okozta problémákat feloldó terápiás eljárásokra helyezik a hangsúlyt.

A jeles nap tiszteletére tartott sajtótájékoztatón Mosányi Emőke, az intézmény igazgatója elmondta, fontosnak tartja a speciális nyelvi zavar korai felismerését, mivel a legtöbb beszéd és nyelvi zavar, illetve tanulási zavar hátterében is ez húzódik.

Terápiás logopédiai segítség nélkül a probléma nem rendeződik, ellenben az olvasás, írás, tanulás folyamatát a tünetegyüttessel küzdő gyermek és környezete számára komolyan megnehezíti.

A specifikus nyelvi zavar megtévesztő lehet, mivel beszédbeli tünetei gyakran nincsenek. A gyermek sokat és látszólag jól beszél, megérteti magát, szívesen kommunikál, ezért csak az iskolai megfelelés nehezítettsége irányítja rá a figyelmet a problémára/probléma meglétére.

Mosányi Emőke kiemelte: a szakember által időben felfedett nyelvi, nyelvtani természetű nyelvi zavar, probléma, és a célirányos logopédiai terápia a későbbi küzdelmektől kíméli meg a gyermeket és családját, így igen nagy az időben nyújtott terápiás segítség tétje: eredményesek lesznek-e a gyermek első évei az iskolában, megszereti-e a tanulást?

Beszédjavító Intézetben különös figyelmet fordítunk a speciális nyelvi zavarral küzdők ellátására - mondta az igazgató asszony- az intézetünkbe kerülő gyermekek 80%-a speciális nyelvfejlődési zavarral küzd, számuk évről évre érezhetően nő. Felismerve ezt, erre a problémára fókuszálva speciális terápiákkal egészítettük ki munkánkat, amelyekkel sikeresen végezzük az SLI-jos gyermekek terápiáját.

A Fővárosi Beszédjavító Intézet március 6-án nyitott nap keretében várja az érdeklődőket a témához kapcsolódó terápiás bemutatókkal. Egész napos eseménysorozatukkal modellezni próbálják a specifikus nyelvi zavar felismerését, a kezdő korai lépéseket, a folyamatterápiát és azt, hogy mindez milyen eredményeket ígér.

Az intézetben ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat keretében várják mindazok jelentkezését, akik nyelvhasználatukkal, beszédükkel kapcsolatban segítséget szeretnének.
 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó