ÉletmódSzabadidőProgram

Nyaralási tippek kis- és nagygyermekes családoknak

Tisza-tó, Poroszlói Ökocentrum

Sorozatunkban a Bodrogzug és a Kis-Balaton után egy harmadik izgalmas hazai víziparadicsomot mutatunk be. A Tisza-tó mindig is kedvelt turistahely volt, de idén tavasztól még több izgalommal várja a gyermekes családokat.

Baráti társasággal gyanútlanul keveredtünk a Tisza-tó környékére, ahol úgy gondoltuk, a tó és a madarak kellemes látványt és kikapcsolódást nyújtanak majd. Ehhez képest rengeteg újdonság és izgalom várt minket, ráadásul olyan programkínálat, amely egyaránt kínál szórakozást kicsiknek és nagyoknak.

Ökocentrum nyílt Poroszlón – kisgyermekeseknek is ajánlott

A Tisza-tó hazánk legváltozatosabb tava. Gazdag élővilága, sokszínű medencéi és szigetei, a tavat körbevevő, különböző adottságú települések teszik különlegessé. Poroszlón ez év tavaszán nyílt meg az Ökocentrum. Az Ökocentrum turisztikai- és rendezvényközpont, amely egy helyen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit. De lássuk csak mi mindent kínál ez a hely!

Négyszintes látogatóközpontja 2.600 négyzetméteren várja az érdeklődőket, állandó kiállításai, háromdimenziós vetítőterme és hatalmas, 735.000 liter össztérfogatú édesvízi akváriuma révén igazi természetközeli élményt nyújt.

Akvárium és egyéb kiállítások

Itt található Európa legnagyobb akváriuma. Az 1 millió liter össztérfogatú akváriumrendszer egy önálló ökoszisztémát rejt, ahol az itt élő halakat, kövér pontyokat és harcsákat közelről is megszemlélhetjük.


Hű, de nagy!

De nem csak a nagysága lenyűgöző az akváriumnak. Az akvárium egy része a fejünk felett található, ahol élvezhetjük a cikázó halak látványát. Némelyik, mint a kecsege, vagy a hatalmas viza beillik egy kisebb cápának is.


Segítség, cápa!

Az Ökocentrum kiállításai nem pusztán ismeretet közvetítenek, hanem élményt nyújtanak. A hazai kétéltűeket bemutató kiállítás egy éjszakai erdőbe visz minket felfedező útra. Mivel a kétéltűek nappal rejtőzködő életet élnek, ezért a kiállítás egy fordított világítási programmal éri el, hogy láthassuk, amint vadászni indulnak az unkák, ásóbékák, gőték és szalamandrák.

Ezen felül egy külön teremben nagyon szépen fényképezett természetfilmeket nézhetünk meg nagy felbontásban az itt honos élővilágról és a tóról.

A kihagyhatatlan Vízi sétány


Tisza-tavi anziksz

Az Ökocentrum mellett kiépített Tisza-tavi vízi sétányon a víz fölött 1500 méter hosszan vezet az út a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez, hogy megfigyelhessük a Tisza-tónál élő madarakat anélkül, hogy megzavarnák őket. A vízi sétányhoz egy 20 személyes kishajóval lehet eljutni, mindössze néhány perc alatt. Előre beprogramozott GPS-es csónaktúrákra indulva a tó rejtettebb területeit is bebarangolhatjuk akár vezetővel, akár önállóan. Az út során megcsodálhatjuk a madarakat, békákat, valamint érdekes információkról olvashatunk a híd mellett elhelyezett néhány faházikóban.


Itt érdemes madárnak lenni!


Meg békának is!

Érdemes egész napra jönni!

Nem csak a főépület kínál programlehetőségeket! A Szabadidőparkban számtalan érdekes látni és kipróbálni való várja az érdeklődőket. Az épülethez szervesen kapcsolódó tórendszer első és egyben legérdekesebb bemutatója a jégmadár számára kialakított élőhely. A természethű környezetben megcsodálhatjuk, amint a halászkirálynak nevezett ragyogó kék-narancs tollazatú nagy csőrű kis madár vízbe bukva megragadja zsákmányát. Az üvegfolyosón keresztül mozgását a víztükör alatt is figyelemmel kísérhetjük.

A tórendszer következő állomása a vidra külső kifutója és medencéje, ahova az épületből egy speciálisan kialakított „vidrafolyosón” áthaladva jutnak ki a szabad ég alá ezek az örökmozgó állatok. A nap jelentős részében itt figyelhetjük meg őket, akár a víztükör alatt is, amint a medencéjükben élő betelepített halakra vadásznak.

A park egyik tavában nagy testű halak élnek, amelyeket a helyszínen vásárolt haltáppal a látogatók is etethetnek. A tógazdaságokban nevelkedett, szelíd halak a táplálékért feljönnek a vízfelszínre. A tutajos tó és a rönkfa játszótér aktív szórakozást kínál a gyerekeknek. De érdemes megnézni a kormoránetetést, vagy a mocsári teknősöket, esetleg a szitakötőházat is!

Hasznos linkek:
Ökocentrum
A Tisza-tó vízi világa, ahogy még soha senki nem láthatta!

Robin Kalandsziget – kalandvágyó felnőtteknek és gyerekeknek

A poroszlói Ökocentrum mellett más izgalmas szórakozási lehetőségek is vannak a környéken. A Tisza-tó vadregényes szigetén egyedülálló élménypark épült, Robin Kalandsziget néven. Az attrakció célja, hogy európai szintű kikapcsolódási és sportolási lehetőséget nyújtson a hazai és külföldi turisták, felnőttek és gyerekek számára egyaránt.

A több mint 18 hektár területű ártéri szigeten olyan játékokkal találkozhatnak a kalandkeresők, mint a 140 akadályból álló kötélpálya a magasban és földközelben, 15 méter magas sport- és versenymászásra is alkalmas mászófal kilátó toronnyal, 300 és 400 méter hosszú kötélcsúszda, erdei tornapálya és játszótér, minigolf, ijászpálya, zorb, vizikenguru és még sok egyéb érdekes játék.

A kalandparkot a négyéven aluli gyerekek ingyen látogathatják, a családi jegy 2900,-Ft/fő. További információkat itt olvashatnak.

 


Igazi csend és nyugalom!

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó