ÉletmódSzabadidőProgram

Varázshegy a budapesti állatkertben, avagy találkozásunk a kormoránnal és a döglött hallal

Budapesti és vidéki gyermekes családoknak egyaránt izgalmas újdonsággal szolgál a budapesti állatkert. A nagy sziklában megnyílt a Varázshegy, s benne megvalósult egy százéves álom, egy 20 méteres bálna teljes életnagyságban.

Négy kislánnyal indultunk útra az állatkertbe egy meleg nyári szombat délelőtt. Célunk a Varázshegy meghódítása volt. Szerencsénk volt, amint odaérkeztünk, rögtön indult az állatbemutató. A Varázshegy gyomrában található színház teremben két, mikrofonnal felszerelt állatgondozó mutatta be igen élvezetesen, hogy hogyan repül és eszik néhány madár és hogyan mozog és mászik néhány kisragadozó.

Viszonylag későn érkeztünk, ezért csak hátrébb tudtunk leülni, de hamar kiderült, hogy igencsak állat-közeli helyre kerültünk. A teremben lévő két oszlop és a kötelek utólag értelmet nyertek, ugyanis ezeken gyakorlatoztak az állatok. Elsőnek egy uhu bagoly került bemutatásra, aki a két oszlop közt néhány ínycsiklandozó döglött egér kedvéért fel-alá repkedett néhány centiméterrel a fejünk felett.

A kormorán repte még izgalmasabbra sikeredett, ugyanis eltévesztve a neki felkínált döglött halat, a velünk levő egyik kislány ölébe ejtve a zsákmányt maga is utánakapott. Szerencsére a kislány a kormoránnal és a döglött hallal való találkozást túlélte, de onnantól kezdve bizony összekapaszkodtak a lányok és kéjesen borzongtak, ha egy-egy madár közel került hozzájuk.

A dél-amerikai kisragadozók a szemünk láttára másztak végig a kötélen, a patkányról pedig bebizonyosodott, hogy tiszta és értelmes állat. Legnagyobb tetszést a vadászgörény aratta, valóban nagyon aranyos és meg is lehetett simogatni.

További programok itt.

Az állatbemutató után sorra jártuk a termeket. Rögtön az első teremben, az óriások csarnokában nagy meglepetés ért minket, ugyanis egy bálnával találkoztunk teljes nagyságában. Ezzel a budapesti állatkert létrehozóinak száz éves álma valósult meg. Ezen felül tintahal és cápa, delfin is látható életnagyságban (persze nem élő állatok voltak, azért messzebb kell utazni, mondjuk Spanyolországba, vagy az USA-ba).


Tintahal, a mintahal


Cápali vagy Cápeti

Kipróbálhattuk a következő teremben, hogy vagyunk-e olyan erősek, mint a hangya (nem, nem vagyunk olyan erősek). Itt egy életnagyságú grizzlymedve ijesztett meg minket, a színes pillangók viszont elbűvöltek. Tovább haladva az ősember életével ismerkedhettünk meg.

A fenti termekben a mikrovilággal, kistermetű élőlényekkel volt randevúnk. Az elhanyagolt hűtő és a benne kialakult életvilág a kajamaradékokon, vagy az egerekkel teli éléskamra (megintcsak nem élőben) 18 éven felülieknek sem való látvány. A bőrradírként funkcionáló kishalak viszont kipróbálhatók, azt tudom mondani, hogy meglehetősen csiklandozzák az ember kezét, volt is sikongatás a lányoknál, de láthatóan élvezték a kalandot.


Pillangóhatás

A Darwin laborban kedves fiatalok várják a gyerekeket különböző feladványokkal, amikre az ott található szekrényekben, mikroszkópokban vannak a válaszok. A társaság itt már egy kicsit elfáradt, és bizony meg kell jegyezni, hogy légkondicionálás híján nagy melegben nem annyira kellemes a varázshegy. Érdemes hűvösebb időben meglátogatni. A kiállításon sok interaktív feladat található, de érdekes módon a számítógép adta lehetőségeket nem nagyon használják ki, pedig a virtuálisan megjeleníthető vizuális tartalmak, amelyeken esetleg változtatni is lehet, még izgalmasabbá és átélhetővé tenné a kiállítást.

A végén a gorilláknál jutottunk ki a levegőre, ahol éppen becsatlakoztunk Bongó, a kisgorilla és családjának etetésébe. A budapesti állatkert nemcsak minket nyűgözött le. Az állatkert honlapján arról is értesülhetünk, hogy a hazánkban ideiglenesen állomásozó Bruce Willis és családja is ellátogatott a budapesti állatkertbe és a vendégkönyvbe írt bejegyzésük alapján rettentően élvezték is az ittlétet.

http://varazshegy.zoobudapest.com/
http://www.zoobudapest.com/fejlesztesek/varazshegy
 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X Border Flex Lite és Granudacyn - Mölnlycke