ÉletmódSzabadidő

Szükség van-e a nyári tanulásra?

Miért is kellene a vakációban tanulni? – kérdezik a gyerekek. Miért ne lehetne a vakáció idején is tanulni? – kérdezik a szülők. Aki javítóvizsgára készül, annak természetes, hogy tanulnia kell a nyári szünidőben. Ilyenkor sem mindegy azonban, hogy mit, mikor és hogyan. És a többiek? A szülők különféle módon gondolkodnak a szünidei tanulásról, egy azonban biztos: a kiskamasz általában szeretné élvezni a nyár örömeit, az iskolai kötöttségektől mentes szünidőt.

A gyermekpszichológusok többsége szerint tilos nyáron az iskolai tananyaggal foglalkozni, de ez csak a pedagógiai, pszichológiai tankönyvekben szereplő gyerekekre vonatkozik. A valóságban minden család a saját értékrendjének, illetve a kényszerítő körülményeknek igyekszik megfelelni akkor, amikor a gyerek kezébe nyáron is tankönyvet ad.

Felkészülés a javítóvizsgára

Annak a gyereknek, aki nem teljesítette a követelményeket, és megbukott, bizony mindenképpen tanulnia kell a vakációban: készülnie a javítóvizsgá(k)ra. (Jó, ha már most tudjuk: a jövő évtől hatályos jogszabályok szerint akár tíz tantárgyból is.)

Az ilyen helyzetbe kerülő szülőknek el kell azonban dönteniük, hogy mikor, mennyit és kitől tanuljon a gyermek.

Ha egy mód van rá, ne a szülő készítse fel a gyerekét. Ő, ha teheti, maradjon meg eredeti szerepénél: támogassa, segítse fiát-lányát abban, hogy pótolhassa az elmulasztottakat. Különben a magántanár sem jelent minden esetben megoldást. A tapasztalatok szerint az ő belefektetett energiája és a kifizetett összeg messze nem áll arányban a nyári tanulás hatékonyságával. Lehet, hogy gyermekünk ott ül a meghatározott időszakban, és még mintha figyelne is, de amint vége a foglalkozásnak, máris más jár az eszében, és ez így természetes.

Gyakorlást igénylő és „tanulós” tantárgyak

Nem mindegy, hogy melyik tantárgyból kell készülni.

Egyes tantárgyaknál – matematika, fizika, kémia, nyelvtan, stb. – a tananyag megértése és a gyakorlás csak együttesen hozhat eredményt. Ezeknél bizony végig kell tanulni a nyarat. Az úgynevezett „tanulós” tárgyaknál – irodalom, történelem, földrajz, stb. – viszont célravezetőbb rövidebb ideig, akkor azonban intenzíven készülni, és a rövid- és középtávú emlékezetre számítani.

Minél több tantárgyból pótvizsgázik a gyerek, annál kisebb mennyiségű tananyag elsajátítását tűzze ki célul. Az iskolák helyi tanterve tartalmazza azokat a minimális elvárásokat, amelyeknek teljesítése mindenképpen szükséges a következő évfolyamba lépéshez.

A pótvizsgán természetesen nem csak elégségest lehet kapni. Akadnak olyan diákok, akik a tanév során elmulasztották a tanulást, de a szünidőben akár egy hónap alatt könnyedén felkészülnek, és a javítóvizsgán közepes vagy jó eredményt érnek el.

Mit lehet tanulni a vakáció idején?

 „Egy kis gyakorlás nem árt – nyáron sem.” „Legalább átismétli az anyagot.” „Nem felejt annyit.” „Fel kell készülnie az új tanévre, az új iskolára stb.”   „Felső tagozatos lesz.”  „Úgyis rengeteg ideje van, legalább nem fog unatkozni.” - Ilyen és ehhez hasonló szülői válaszokat hallhatunk, ha arról érdeklődik az ember, miért lehet szükség a nyári tanulásra. 

Minden szülőnek tudnia kellene, hogy a nyár a feldolgozás és a felejtés időszaka. Ilyenkor nő, nyúlik, fejlődik a gyermek teste, és a kiskamaszok még igénylik a sok mozgást, de 12-13 éves kortól már egyre gyakrabban „punnyad” - vagyis az ágyon hever üveges szemmel, órákon át a rendetlenség közepén, esetleg fülhallgatóval, rosszabb esetben hangfallal -, ami kellőképpen borzolja az idegeinket. Nyáron az agyra is ráfér egy kis relaxálás, de ez nem jelenti azt, hogy a működése leáll, azt viszont igen, hogy a rendszeres iskolai tanulásra nincs szüksége.

Ilyenkor  valami egészen mást „tanuljon”. Kerékpározással, úszással, deszkázással vagy főzéssel, kézműveskedéssel, barkácsolással, a kerékpárja megbütykölésével ügyesedik, fejlődik a gyerek kézügyessége, gyakorlati érzéke. A vakáció idején alkalma nyílik arra is, hogy más, számára idegen közösségekben, például a nyári táborban gyakorolja a társas viselkedést. És ott van még az olvasás is, amelynél hasznosabb és szórakoztatóbb „tanulás” nem létezik.

Hagyjuk, hogy élvezze a nyár örömeit!

A vakáció alatt, főleg a vége felé sok családban előkerülnek a füzetek, foglalkoztató könyvek. A kisebbek hamarabb megunják a semmittevést egy hosszabb esős vagy nagyon meleg időszakban, és akár maguktól is előveszik a tanszereket, esetleg ők maguk kérik, hogy most egy kicsit gyakoroljunk. Ilyenkor azonban ez játéknak minősül, amit egészen addig fognak örömmel végezni, amíg valami érdekesebb elfoglaltság nem tereli másfelé a figyelmüket.

Azokban a családokban, ahol a teljesítmény fontos, a hétvégén vagy a tanítási szünet idején is gyakorolnak, tanulnak a gyerekek. Ők ezt szokták meg. Nem biztos, hogy számukra  terhet jelent, ha nyáron is „edzik” az agyukat. Úgy nevelkednek, mint az élsportolók, akik számára a mindennapos futás vagy úszás természetes része az életüknek.

A (nem létező) átlagos kiskamasz azonban szeretné élvezni a nyár örömeit, az iskolai kötöttségektől mentes szünidőt.

Ha a szülő mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy a gyereke - akarata ellenére - nyáron is tanuljon, gondolja el, hogy neki magának vajon lenne-e kedve szabadsága idején egy-két órát a munkahelyén tölteni, csupán azért, hogy ne unatkozzon! Nem valószínű, hogy ennek az ötletnek felnőtt-körökben túl sok vevője akadna.....

Szerencsére még előttünk a július-augusztus, még csak most kezdődött a nyár, a vakáció. Ha nem okvetlenül szükséges, ne vegyük el ezt a gondtalan időszakot a gyerekeinktől!

 
Kölöknet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 
2013 június 13.
k
http://www.koloknet.hu/?200-meg-egyszer-a-nyari-tanulasrol

bizony-bizony
2013 június 12.
Szülő xy
A 3. osztályt most befejező gyerekem ma azzal jött haza ( nem kicist felháborodva), hogy az osztályfőnök kiadta, nyáron MINDEN NAP!!!! kell egy kicsit matekozni meg nyelvtanozni. Én meg mondtam neki, hogy na azt aztán nem. Tanulásról szó sem lehet nyáron. Fiatal tanítónőről van szó...Most mondjam neki, hogy neki meg kötelező olvasmyány Vekerdy a nyárra?
2008 július 31.
fermel
Kedves Ildikó! Örömmel olvastam soraidat, amelyben megerősítettél a saját véleményemben. Pedagógusként és szülőként is úgy gondolom, hogy a nyár a kötetlen, felhőtlen élményszerzés időszaka. Ha úgy tetszik, akkor lehet délig aludni (kamaszok), de emellett rengeteg érdekes, nem iskolaszagú programot lehet csinálni. Be lehet járni Budapestet villamossal, busszal. (a mai gyerekek nagy része szinte csak autóval közlekedik) Nagyokat lehet focizni a haverokkal, meg csak úgy együtt lenni, ping-pongozni, beszélgetni. Legfőképpen pedig sokat lehet olvasni. ( na, nem a kötelező olvasmányt) Félve írtad le az olvasást, mint szünidei tevékenységet. Meggyőződésem, hogy ez a családból indul ki. Ott dől el minden. Az én két nagy fiam (22 és 15 évesek), akik egyébként sosem voltak éltanulók az iskolában (egyébként eszesek, értelmesek) kicsi koruk óta imádják a könyveket, nagyon szeretnek olvasni, nem is volt soha gondunk az olvasással. Ebben nőttek fel, azt látták, hogy a családban a könyvnek értéke van és az olvasás nagy öröm. A legkisebb, 3 és fél éves fiam is ez irányban halad. A könyveket ő is nagyon szereti, rengeteget olvasunk neki és bízom benne, hogy az olvasással neki sem lesz gondja. A cikk címében feltett kérdésedre egyértelműen az a válaszom, hogy nem, nincs szükség a nyári tanulásra hagyományos értelemben (persze kivétel ez alól, ha pótvizsga előtt áll a gyerek). Én megtiltanám a pedagógusoknak, hogy nyárra házi feladatot adjanak (sajnos ilyet is hallottam). Szerencsére a két nagy gyerekemnél ez nem fordult elő. Bízom benne, hogy a kicsinél sem találkozunk majd ilyen elvárással. Nem tudom, hogy hogyan reagálnék rá. Nemcsak a gyereknek, hanem a szülőnek is szüksége van egy szabadabb időszakra. Hiszen egy iskolás gyerek mindenféleképpen kötöttség és nem kis feladat a szülőnek sem. Egyébként „tudományosan” is megalapozottnak tűnik a véleményem. Vekerdytől hallottam, hogy azok a gyerekek, akik a nyáron felhőtlenül kikapcsolódtak pillanatok alatt behozták annak a gyereknek az „előnyét”, akinek nyáron ismételnie, tanulnia kellett, sőt utána jobban is teljesítettek, mert kipihenték magukat. Jó lenne, ha erről a szülők is tudnának, mert való igaz, hogy sok esetben a szülők „hajtják” a gyerekeket. További szép nyarat kívánok neked! Melinda
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó