ÉletmódSzabadidőünnep

Tudta, hogy miért ballagnak el a gyerekek az iskolából?

Az általános iskola vagy a középiskola utolsó évfolyamának elvégzésekor a diákok búcsút vesznek iskolájuktól, tanáraiktól. A középiskolában az érettségi előtt álló tanulók májusban, az általános iskolások esetében pedig a gyerekek júniusban ballagnak. 

A ballagás szimbolikus jelentéssel is bír: a végzősök nemcsak az iskolájuktól hanem eddigi életüktől is búcsút vesznek, hiszen egy korszak lezárásaként tekinthetünk rá, mely után új élet vár rájuk. A ballagás egyben a gyermekkor végét és a felnőtté válás kezdetét is jelképezi.

Ez a szokás Magyarországon Selmecbányáról indult el az 1870-es években. A helyi erdészeti és bányászati akadémia hallgatói az iskolájuktól való búcsúzásuk alkalmával a Ballag már a vén diák..kezdetű dalt énekelve, kezükben tartva a bányászlapátjukat körbe járták az iskolájuk épületét. Közben a "Valete", azaz "Éljetek boldogan!" felkiáltásokkal búcsúztak a többi diáktársuktól.

Rövid időn belül az egész országban tért hódított ez a szokás. A 20-as évektől már az Elmegyek, elmegyek.. kezdetű magyar népdalt énekelték a ballagásokon, és a tanáraiknak szerenádot adó végzős évfolyam tanulói a ballagást megelőző éjszakán.

A ballagási szokásokban azóta számos más elem is beépült. A gyerekek vállán tarisznya csüng, amelyben általában pogácsa, aprópénz, egy kis só, néhol föld is, valamint az iskola fotója is bekerül. A ballagást az alsóbb évfolyam tanulói szervezik, ők segítenek a lebonyolításban is. A ballagó diákokat a szülők, hozzátartozók, barátok virággal egyéb ajándékkal köszöntik. Az iskolai ünnepség során az osztály egyes tagjai felidézik az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, a tanárok jó tanácsokkal látják el a búcsúzó diákokat. Az eseményt követően a szülők gyakran családi összejövetelt rendeznek, mely legtöbbször egy ünnepi ebéd vagy vacsora szokott lenni.

Ballagás egy fővárosi gimnáziumban
Ballagás egy fővárosi gimnáziumban

Ballagó diákok Budapesten, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban 2017. május 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: https://hu.wikipedia.org

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás