Életmód

Szép terekben gyorsabban gyógyulnak az emberek – újjászületés a gyermekklinikán

Ha a Bókay utcán sétál az ember, nem is sejti, hogy a gyermekklinika 130 éves falain belül csoda született. Márpedig hihetetlen gyorsasággal, fél év alatt megújult a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikája betegfelvételi részlege. Ez az első szakasza annak a nagyobb léptékű fejlesztésnek, amelyben rövidesen egy gyermeksürgősségi osztályi is helyet kap.

Akinek volt már beteg a gyermeke, az pontosan tudja, hogy kicsinek és nagynak egyaránt mekkorra szorongással jár a kórháznak még a látványa is, nemhogy az, ami még ott történni fog. Ez utóbbi elől nehéz elmenekülni, a gyógyítással járó folyamatokat nem lehet és nem is célszerű elkerülni, viszont a látvánnyal már kicsit többet lehet kezdeni, sőt: olykor nagyon sokat is. S ez nem csupán esztétikai kérdés, egy modern, friss szemléletű kórházi fogadó térben sokkal komfortosabban érzi magát az ember, legyen kísérő vagy érintett, nem kell feltétlenül kórházi zöldben és vasszerkeszetű padokon befeszülve kivárni a sorunkat.

 

Ezt ismerte fel a Bókay Klinika vezetése, és Dr. Krivácsy Péter bábáskodásával – és a Platinium Group Kft. designereinek köszönhetően – megszületett egy olyan környezet, amely nem csak ránézésre, de funkcionálisan is szemgyönyörködtető látvány – ami egy egészségügyi intézmény esetében ma nem kis szó. Az pedig már egészen nagy szó, hogy a beruházás nemzetközi összefogás eredménye: magyar és küldöldi cégek egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a kórház fogadó tere, a vizsgálók, a szoptatós helyiség és a mosdók átalakulhassanak. A Elios Innovatív Zrt. például tízmillió forinttal támogatta a kezdeményezést, de a hozzájáruláson nem pusztán azt kell értenünk, hogy írtak egy csekket vagy átutalták az adomány összegét, hanem ezúttal azt, hogy olyan példás együttműködés eredménye a megújulás, amelynek során nem csak tárgyakat, de megfelelő technológiát és az adott funkcióra szabott megoldásokat rejtettek az adakozók "meglepetéscsomagjai". Gondos tervezés, sok-sok egyeztetés és rengeteg közös munka eredménye az, ami a Bókay utcában megszületett.  Az innovatív terek nem csak az esztétikai, de a környezetvédelmi elvárásoknak is megfelelnek – itt semmi sincs véletlenül, minden gondos tervezés és átgondolt megvalósítás eredménye.

 

Azt nem állíthatjuk, hogy azonnal meggyógyul,. de a beteg kisgyermek kedve azonnal jobb lesz, ha nem a padon kell várnia sorát, hanem ezeken az elefántokon.

 

Sőt, itt még a falat, illetve a falon elhelyezett táblát is össze lehet firkálni – mutatja Dr. Krivácsy Péter.

 

Az Elios jóvoltából a betegfelvételi részlegen új beteginformációs rendszer létesült: az összesen 9, számítógéppel vezérelhető képernyőn beteginformációk, a szülőknek szóló tudnivalók, gyerekfilmek, a medikusok képzését segítő anyagok futhatnak. Akár egyszerre is... A monitorok mindenhonnan jól láthatók, de a biztonság kedvéért hangszórók is segítik a betegirányítást.

 

Megújultak az orvosi vizsgáló helyiségek is, a derűs színvilág garantálja azt, hogy a kis betegek bátrabban lépnek a vidám ruhába bújtatott környezetbe. Minden helyiség klimatizált, a csaptelepek infrával működnek

 

Egy intézményről sok mindent elmond, hogy néz ki a legkisebb helyisége... A betegfelvételi mosdói nem csak az új design miatt lettek említésre méltóak, de a modern eszközök alkalmazása is megfelel a kor kihívásainak.

 

Ugyanez a felszereltség jellemzi a baba-mama szobát, ahol a világítás újragondolásával kellemes félhomályban szoptathat az anyuka.


S ha már a fényeknél tartunk: az előtér "színváltós" lámpatestei külön élményt jelentenek: percekig lehet bámulni a színeket...

 

Az Elios tervezte meg és hajtotta végre az udvar egyenletes, erőteljes megvilágítását, amely egyrészt segít a beérkező mentőnek a biztonságosabb beállásban a mentőbeállóhoz, de a frissen felvett betegek is biztonságosabban közelítik meg a két másik pavilont, a csecsemő- és a vese-osztályt. A cég által biztosított LED technológia ráaádásul nem igényel karbantartást, a lámpák gyártója 100 ezer óra élettartamot prognosztizál. Napi 12 órás átlagos üzemmel számolva ez több mint 22 év zavartalan világítást jelent, akkor sem mennek tönkre egyszerre majd a lámpák, legfeljebb fokozatosan csökkenni kezd a fényerejük.

 

"Szép terekben, modern eszközökkel másképp gyógyulnak, másképp vielkednek az emberek" – vélekedik Dr. Krivácsy Péter. Hozzátette, az új sürgősségi – amelynek létrehozásához 40 millió forinttal az állam is hozzájárul – családbarát osztály lesz, mind mentális, mind modern műszerekkel való felszereltség, mint a tér kialakítása szempontjából. Várhatóan 2016 tavaszára készül el.

 

Mindezek után egészen biztosak vagyunk abban, hogy itt nem fogják menekülőre fogni a gyerekek sem...

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás