Életmód

Tejfogak, ha előbújnak (X)

Az első fogacskák megjelenése egyszerre örömteli és stresszes időszak. Örülünk, hiszen a csemeténk egészségesen fejlődik,  de a fogzás okozta fájdalom még a legvidámabb kisbabát is nyűgössé, étvágytalanná teszi – csakúgy, mint az aggódó szülőket.

Mi történik odabent?

Csecsemőkori fogzás alatt a tejfogak elbújását értjük, amely legtöbbször 6-7 hónapos korban jelentkezik először, de ez egyénenként nagyon változó lehet. Egyes babáknál már 3-4 hónapos korban megjelenhetnek az első fogacskák. Meg kell különböztetni a fogzást és a fog áttörést. Egy-egy fog áttörése 4-7 napig tart, míg a maga a fogzás 12-14 hónapos korig folyamatosan zajlik és általában 3 éves korra fejeződik be teljesen. A csecsemőkori fogzás tünetei elsődlegesen a fájdalom és az állandó feszítő érzés. A babát ilyenkor álmatlanság gyötri, gyakran nyűgös, vigasztalhatatlan. A folyamatos  rágási inger miatt mindenféle tárgyat próbál a szájába venni. Esetenként enyhe hőemelkedés, meglazult széklet is jelentkezhet ebben az időszakban, de a leggyakoribb jel a megállíthatatlan nyálfolyás, ami kellemetlen, de teljesen természetes velejárója a fogzásnak.

 

Mit tehet a mama?

Legfőképp legyen türelmes. A fogzáskor előforduló hangulatingadozásról nem tehet sem a baba, sem a mama. A kicsi rendszeres foglalkoztatásával, játékkal akár órákra is elterelhető a figyelem a folyamatos fájdalomról, de egy hideg kamillateába áztatott pelus rágcsálása is megnyugtathatja egy ideig a csöppség gyulladt ínyét. A fogzás megkönnyítésére kifejlesztett, behűtött rágókák is hasznosak lehetnek a tünetek kezelésében. Mindezeken felül, gyakran szükség van a helyi fájdalomcsillapító gélek és zselék használatára is, melyek a fájó területbe masszírozva gyorsan enyhülést hoznak. Helyi érzéstelenítésre gyakran praktikus okból is szükség van, például, ha a pici a fogfájására hivatkozva nem akar enni.

 

Miért jó választás a Dologel?

A legnépszerűbb fogzási gélek lidokaint tartalmaznak. Ezek ugyan hatékonyan csillapítják a fájdalmat, de nagyon megterhelik a pici szervezetét, ezért naponta általában legfeljebb háromszor alkalmazhatóak, ráadásul sokaknál nyelési nehézséget vagy komolyabb allergiás reakciót is okozhatnak. Nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) hivatalos figyelmeztetést adott ki, amelyben ezen lidokain tartalmú gélek használatának kerülésére szólít fel, mivel ezek a szerek kisgyermekeknél akár komoly egészségkárosodást, görcsrohamokat, agykárosodást és szívproblémákat is okozhatnak bizonyos esetekben - áll a figyelmeztetésben. Ezzel szemben a Dologelt ermészetes alapanyagokból készül és nem tartalmaz lidokaint. Míg valeriána tartalmával csillapítja a fájdalmat és megnyugtat, kamilla és propolisz tartalmának köszönhetően enyhíti a gyulladást és fertőtleníti is a fogínyt. Nem tartalmaz mentolt, így 6 éves kor alatt és akár homeopátiás szerekkel együtt is alkalmazható. Természetes  alkotóelemeinek köszönhetően naponta többször is használható, és hatóanyagai jellemzően nem okoznak allergiás reakciót vagy mellékhatásokat és ezt szakorvosi vizsgáltok is alátámasztják.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás