Élvezd a tanulást

Ablak a világra

Lefotóztuk, hogy milyen látvány tárul elénk, ha kinézünk a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épületének egyik ablakán. Ha kicsit közelebbről szemügyre vesszük a képet, a kertben a dinók mellett megbújó növényeket is láthatjuk. A múzeum kertjének egyik fáján pedig a szarkák már a fészekrakással próbálkoznak. Te mit látsz, ha kinézel az ablakodon?

Az évszakok változása a városokban, falvakban éppolyan izgalmas tud lenni, mint kint a természetben. A hóvirág és a téltemető most virágzik, a természet ébredésével egyre több virágos növény kezdi bontogatni szirmait. A védettebb zugokban, falrepedésekben áttelelő páfrányok mellett egyre több növény zöldell és virágzik a könnyen felmelegedő déli oldalakban, házak tövében. Az elsőként megjelenő virágok még nem feltétlenül méretükkel hívják fel magukra a figyelmet, hiszen sok közülük egy centiméternél is kisebb, de az egyre több szín szép lassan átvezet minket a visszavonhatatlan tavaszba.

Megmutatjuk azokat a virágos növényeket, melyekkel ebben az időszakban akár te is találkozhatsz lakóhelyed közvetlen közelében. Járj nyitott szemmel, és keresd meg őket!

A képekre kattintva olvasd el a növények nevét és jellemzőiket. 

Hóvirág (Galanthus nivalis)

2017-ben ez a növényfaj lett az Év vadvirága. A tavasz közismert első hírnöke, városokban ültetett fajaival találkozhatunk. Enyhe teleken már decemberben megjelenhet, és vastag hótakaró alatt a virágok a nagyobb fagyokat is elviselik. Vadon élő példányai védettek, természetvédelmi eszmei értéke 10 000Ft.

Téltemető (Eranthis hyemalis)

Parkokban, kertekben találkozhatunk kisebb-nagyobb csoportjaival, de a hóvirághoz hasonlóan nem csak településeken, hanem vadon is előfordul hazánkban. Feltehetően a középkorban, ültetés nyomán került a Kárpát-medencébe és ezek az állományai maradtak fenn és terjedtek szét természetes élőhelyeken.

Tavaszi ködvirág (Erophila verna)

Útszélek, járdaszegélyek, házak tövének rövid életű kora tavaszi növénykéje. Az első melegebb tavaszi napokon megjelennek apró keresztes virágai, rövid idő alatt termést érlel és el is szárad, elpusztul az egész növény.

Illatos ibolya (Viola odorata)

A természetben bokrok tövében jellemző faj a városokban is a hasonló élőhelyeket, napos-félárnyékos parkokat, sövényeket, udvarokat kedvel. Nevének megfelelően virágai kellemes illatúak, számos beporzó rovar látogatja őket.

Aranyos fodorka (Asplenium trichomanes)

Mészkő- és szilikátos sziklákon egyaránt elterjedt páfrány, mely városokban kőfalakon, épületek oldalában jelenik meg. Levelei kitelelhetnek, a nagy nyári szárazságban azonban elszáradnak, eltűnnek a szem elől, hogy az idő nedvesebbre fordultával újra kihajtsanak és zöldelljenek.

Borostyán (Hedera helix)

Örökzöld kúszó cserje, mely befutja a talajfelszínt és fákra is felkúszik, de a közhiedelemmel ellentétben nem élősködik azokon, csak támasztékul szolgálnak számára. A természetes élőhelyeken kívül gyakran találkozhatunk vele parkokban is.

Piros árvacsalán (Lamium purpureum)

Száraz gyepekben, útszéleken, járdarepedésekben, sínek mentén megjelenő apró termetű növény. Rózsaszín virágai forrt szirmúak, hosszú pártacsővel. Felső levelei pirosan futtatottak.

Mezei tyúktaréj (Gagea pratensis

Száraz tölgyesek, erdőszegélyek növénye, de megjelenik parkokban, városokban is. Apró termetű hagymás növény, sárga virágokkal.

Tyúkhúr (Stellaria media)

Nem igazán kora tavaszi növény, hiszen egész évben találkozhatunk virágzó példányaival, de kétségtelenül kora tavasszal a legfeltűnőbb, mikor friss leveleinek üde zöldjében fehér virágai szinte „világítanak”. Kora tavasszal gyűjtött zsenge leveleiből és hajtásaiból ízletes, friss saláta készíthető. 

Közönséges mogyoró (Corylus avellana)

A mogyoró hosszan lecsüngő barkavirágzatai már télen megjelennek, hogy az első melegebb napokon már nagy mennyiségben szórhassák a szélbe pollenjüket – így az egyik legkorábbi allergiát is okozó növényünk. A korai virágzásnak természetesen ára is van: az erős fagyok gyakran megtizedelik a mogyorótermést.

Veronikák (Veronica spp.)

Száraz gyepekben, utak és vasutak mentén gyakori növények. Közös jellemzőjük az apró, a kék különböző árnyalataiban játszó négyszirmú virág. A borostyánlevelű veronika (Veronica hederifolia) szára elterülő, a mezei veronika (Veronica arvensis) felálló, szőrös szárú, alig arasznyi növény.

Fürtös gyöngyike (Muscari racemosum

Száraz gyepekben és erdőkben gyakori növény, mely parkokban, útszéleken is megjelenik. Sötétkék virágai önmagukban is feltűnőek, de mivel gyakran nagy foltokban fordul elő, így kék foltjaival már messziről felhívja magára a figyelmet.

Salátaboglárka (Ficaria verna

Erdők aljában, parkokban, kertekben gyakori növény, mely nagy számban megjelenő és nagy méretű sárga virágaival hívja fel magára a figyelmet. Nevének megfelelően fiatal leveleiből saláta készíthető. 

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris

Országszerte elterjedt keresztesvirágú gyomnövény. Apró fehér virágainál érdekesebbek háromszög alakú termései, melyekből egy kis ötletességgel csörgő gyerekjáték készíthető.

Elgondolkoztál már azon, miért fontos, hogy minél több zöld felület legyen a városokban?
A Magyar Természettudományi Múzeum honlapján Barina Zoltán, botanikus írásából nemcsak az derül ki, hogy hogyan javítják életkörülményeinket a növények, hanem az is, hogy milyen gyógynövényekkel találkozhatsz az utcán.

    

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás