Élvezd a tanulást

Hány éves a Naprendszer?

A Naprendszer számítások szerint 4,6 milliárd éves. Középpontjában a Nap található, amelytől távolodva nyolc bolygó helyezkedik el. A bolygók a Nap körül ellipszis alakú pályán keringenek.

De mennyi is az a 4,6 milliárd év? Hogyan képzeljük el ezt a rendkívül hosszú időt? 

Ha minden egyes évet egy hajszálnak feleltetünk meg, akkor gondoljuk végig, mennyi embernek van összesen ilyen rengeteg hajszála! Egy átlagos embernek 100.000 hajszála van. Ez azt jelenti, hogy 46 ezer ember összes hajszála közelíti meg ezt a számot. Dunaújváros (45 ezer fő) összes lakosának van ennyi hajszála. 30 fős osztálylétszámmal számolva majdnem 200 db nyolc osztályos általános iskola minden diákjának haja kellene ahhoz, hogy ezt az óriási számot elérjük.

Nem csoda hát, hogy a Naprendszer kialakulásának kezdeteiről nagyon nehéz pontos képet kapnunk. A tudósok persze rengeteg vizsgálatot végeznek. Kutatják, hogy most hogyan néz ki a Nap, a bolygók és a Naprendszer egyéb alkotóelemei. Megfigyeléseket tesznek a Földön, amelyekből a több milliárd éves múltra is következtetéseket tudnak levonni. Vizsgálják a Földre hullott meteoritokat, amelyek a világűrből származnak. Űrszondákat küldenek a bolygók és holdjaik közelébe, hogy azokról különböző képalkotási módszerek segítségével információkat nyerjenek. A Holdra és a Marsra sikeresen le is szállt már leszállóegység. Az onnan származó kőzetminták is rengeteg információval látják el a kutatókat.

Naprendszer

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás