Élvezd a tanulást

Lopakodó négylábúak: a fészeképítő „tüskés borz”

Ha az esti órákban figyelmesen jársz lakóhelyeden, te is találkozhatsz sünnel.  Ő a keleti sün (Erinaceus roumanicus), a sünfélék rendjének egyetlen őshonos képviselője hazánkban. Rendszertanilag a cickány- és vakondfélék közeli rokona.  Népies nevei a sül, a tövises borz, a tüskésdisznó, a sündisznó, a sünkutya, helyes közneve azonban a keleti sün. Színük és fejformájuk változatos: lehet fehérestől a feketés alapszínig; a hegyesebb kutyapofa- formától a tömzsibb disznófej formáig. 

Keleti sün (Erinaceus roumanicus)
A keleti sün, fotó: Görföl Tamás

 „…és látszik egy tüskés hát!”
Testük háti és oldalsó részét több ezer módosult, felmerevíthető tüske borítja. A tüske a szőr egyik módosulása, - üreges, erős, rugalmas -, mozgatását speciális izomzat végzi. A tüske-kabát vitathatatlanul előnyös a ragadozókkal szemben, de a járművekkel szemben bizony hiábavaló. A tüskés hát ugyanakkor beszűkíti a mozgásképességet, és előnytelen a tisztálkodás szempontjából, melynek eredményeként az állatok kiszolgáltatottá válnak a külső élősködőkkel szemben.
A sünök zavarásra összegömbölyödnek. Ez a legismertebb és leggyakoribb válaszuk, de önvédelmi eszköztáruk meglepően változatos és hatékony: fújtatnak, morognak, sziszegnek, ugatnak, bátran támadnak és akár harapnak is. Egymást nagyon ritkán bántják, inkább csak lökdösődnek.
A sünök fogai tűhegyesek. Főleg a talajszinten élő, mozgó, fejlődő gerincteleneket, ízeltlábúakat, puhatestűeket, gyűrűsférgeket fogyasztanak, de kisebb békákat, gyíkokat is megfoghatnak, és ha módjukban áll, akkor a földön fészkelő madarak fiókáit, tojásait is megeszik. Szeretik az érett gyümölcsöket, pl. a lepotyogó cseresznyét, a szőlőt önfeledten dézsmálják. Alkalomszerűen levelek, magok, virágok is szerepelnek az étlapjukon. A háziállatok eledelére és a háztartási hulladékra hamar rászoknak, ha azokat hozzáférhető helyen tartjuk.

Keleti sün (Erinaceus roumanicus) lábnyoma
A sün lábnyoma

A sün természetes ragadozói a róka, a borz és a nagyobb termetű baglyok, de ezek nem vagy csak kis számban fordulnak még elő a városokban Magyarországon. Elsődlegesen a betegségek, a paraziták (élősködők), a kutyák és leginkább a járművek ritkítják őket. Tüskéi között nagy számban találhatók kullancsok, bolhák, atkák, melyek a betegségeit terjeszthetik.

Hogyan és hányszor születnek a kis sünök? Hol és mikor találkozhatunk sünökkel? Alszik-e a sün téli álmot? Mindezekre a kérdésekre megtalálod a válaszokat a Kölyökmúzeumban, a Magyar Természettudományi Múzeum honlapján. 

    

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás