Élvezd a tanulást

Történelmi tévhitek - és a valóság 3. rész

A világ- és magyar történelem is tele van olyan sztorikkal, mely makacsul tartják magukat, pedig a történészek már rég bebizonyították, hogy tévhitek. Sajnos nagyon sok esetben még a tankönyvekben is találkozhatunk ezekkel a dolgokkal, amiket tanárként sokszor árnyalni kell, el kell magyarázni, miért is kerültek ezek be, és miért tartják magukat ennyire ezek a tévedések. Hisz ezeket a sztorikat mindenki ismeri, mindenki tudja, de nagyon sokan rosszul. Hahner Péter történész, egyetemi oktató pedig úgy döntött, lerántja a leplet ezekről a tévhitekről. Megírta az immár harmadik résznél járó 100 történelmi tévhit című könyvét, ami nagy sikernek örvend. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert személyesen ismerhetem a Tanár urat, tanított engem az egyetemen, és mind a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Ha valakit érdekel még több érdekes tévhit, keresse a 100 történelmi tévhit, Újabb 100 történelmi tévhit és a Legújabb 100 történelmi tévhit című könyveket! Most pedig jöjjön néhány, a köztudatban lévő tény cáfolata.

Napóleon

Napóleon alacsony volt

A pszichológiában néha a kisebbségi komplexus egyik fajtáját Napóleon-komplexusnak nevezik, alapozva ezt arra, hogy a Napóleonhoz hasonló alacsonyabb férfiak agresszívabbak az átlagnál és uralkodni szeretnének. Manapság a szakemberek kétségbe vonják a komplexus létezését.

A korabeli festményeken, rajzokon Napóleon nem tűnik alacsonynak, de ettől még lehetett az, hisz a festők megszépíthették a valóságot. Francesco Antommarchi, a császár utolsó orvosa a halála után lemérte Napóleont és 1,686 méteres magasságot jegyzett fel. Ez pedig még ma sem tekinthető túlságosan alacsonynak, sőt, abban a korban teljesen átlagos méret volt. A császári gárda tagja az lehetett, aki elérte az 1,705 méteres magasságot, azaz Napóleon csak néhány centivel lehetett alacsonyabb, mint seregének elit katonái. Talán azért terjedhetett el róla, hogy alacsony volt, mert sokszor a testőrei körében lépett a nyilvánosság elé: ők pedig a sisakjukon ágaskodó tollforgót viseltek, ami Napóleonon sosem volt látható. A másik ok pedig az, hogy a propaganda elemeként mindig szerény öltözetben jelent meg: valószínűleg emiatt is maradt fent, hogy alacsony volt, mert ezzel is még jobban hangsúlyozni lehetett a történelmi nagyságát.

Hitler egy heréjű szobafestő volt

Mindkét jelző és állítás régi legenda Hitlerről, amit azonban ma már mindenki cáfol. A Führernek elég zavaros volt a kapcsolata a nőkkel, tartózkodott a fizikai kapcsolattól és mindkét nő öngyilkos lett, aki közelebb került hozzá. Sokan bizonyítékként hozzák fel azt, hogy a szovjetek felboncolták Hitler holttestét, azonban az annyira megégett, hogy lehetetlen lett volna egy ilyen apró hiányosságot azonosítani. A legenda elterjedését elősegítette egy 1939-ben született gúnydal szövege, amit Toby O’Brien brit újságíró költött. A dallam többször elhangzott a Híd a Kwai folyó című filmben, azonban a szöveget túl illetlennek tartották, ezért a katonák csak dúdolták:

 

Hitlernek csak egy golyója van,

Göringnek kettő, de nagyon kicsi,

Himmlerrel hasonló a helyzet,

Szegény Goebbelsnek pedig egyáltalán nincs.

 

A másik legenda az egyik legrégebbi, ami Hitlerrel kapcsolatos. Jean Effel két karikatúrát is készített Hitlerről, ahogy pemzlivel és festékes vödrökkel felszerelve éppen barnára festi Európát, vagy éppen átfesti Ausztriát. Hitler azonban sosem végzett semmilyen hasznos tevékenységet civil intézmény alkalmazottjaként, sőt, a mindennapos munka iránt is megvetéssel volt. Életrajzi tény viszont, hogy Hitler festő szeretett volna lenni, kétszer is sikertelenül felvételizett a bécsi képzőművészeti akadémiára. A művészettörténészek szerint épületeket kiválóan, portrékat, csendéleteket és tájképeket azonban gyengébb képességekkel festett. A diktátor személyiségét nem tudták összeegyeztetni egy érzékeny művészével, ezért mehetett át a köztudatba a kevésbé kifinomult szobafestő és mázoló szakma Hitlerrel kapcsolatban.

 

Köszönöm Péter, hogy megtanulhattam tőled azt, milyen felszabadultan történelmet tanulni egyetemi szinten, és köszönöm, hogy ezt most tovább is adhatom!

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás