Hírek

"A gyerekeknek nem jó" – Lufikkal tüntettek az óvodákért

Békés, lufis tüntetést tartottak a szülők a 11. kerületben és Csepelen, hogy ezzel tiltakozzanak a helyi óvodák központosítása ellen. A tervek szerint a 11. kerületben jelenleg működő 23 óvodát összevonnák és a jövőben nyolc intézményként működtetnék azokat tovább.

Az összevont óvodák élén egy-egy óvodavezető állna - az eddigi 23 helyett 8 -  míg az egyes telephelyeket egy-egy óvodavezető helyettes irányítaná, akiknek az adminisztratív, gazdasági - és feltételezhetően szakmai - vezetői feladatok mellett óvónőként továbbra is helyt kellene állniuk.

A szülők aggodalmukat fejezték ki az összevonások miatt, mert úgy érzik, hogy a mostani, jól működő rendszer megbontása értelmetlen és nem szolgálja a gyerekek érdekeit. Az összevont óvodákba sok helyen több mint félezer gyerek járna, így a központi igazgatótól nem várható el, hogy ismerje minden hozzá tartozó gyermek igényeit, speciális körülményeit, vagy akár az eddigi gyakorlathoz képest háromszorosra nőtt pedagógusi csapatot. A békés megmozduláson azt is kifejtették: elképzelhetetlen számukra, hogy a tervek szerint óvónőként is munkálkodó igazgatóhelyettes miként tudja ellátni az óvoda vezetését a gyakorlatban, miközben aktívan dolgozik egy legtöbbször 20-25 fős gyerekcsoportban.

Az eddigi személyre szabott, gyermekközpontú rendszerben a szülők bármikor bizalommal felkereshették az intézményük igazgatóját, hiszen ő jól ismerte a gondjaira bízott kicsiket, családokat, és segíthetett a szülőknek a megfelelő döntés meghozatalában. Amennyiben a 23 intézményből 8 lesz, az óvodák teljesen elveszítik önálló arculatukat, és több száz gyermek válik statisztikai számmá.  

A szülők nem értik, hogy mi indokolja az összevonást és az erre vonatkozó hirtelen, pár héten belüli döntést, amelyet nem előzött meg komolyabb szakmai és civil egyeztetés, és az érintettek szerint a döntés következményeit sem mérte fel előzetesen a magát családbarátnak valló önkormányzat.

 
Kölöknet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 
2015 november 13.
mindegyis
Nálunk így oldják meg: a tagóvoda vezetője csak névleg dolgozik a csoportban, valójában be sem megy. az adott csoport minden terhe egy emberre rakódik. A tagóvoda vezető helyett kötelezően, ingyen és bérmentve dolgozik minden ember a csoportjában a saját műszakja után délutáni teendőket ellátva. Az érintett csoportnak délutánonként mindig más óvónője van. Emellett a kötelező hosszú napok hetente kettő is néha, persze ez is csak úgy, ingyen, a semmiért. Emellett otthon a családi feladatok. Így lesznek nyugodt, kiegyensúlyozott, mosolygós óvónénik helyett lestrapált, fáradt, a munkát mihamarabb letudni vágyó, magát kipihenni nem tudó óvónőkké. Ez bizony egyetlen óvodai csoportnak sem válik hasznára.Emellett adminisztráljon óvodai időn kívül, készüljön fel a foglalkozásokra, nevelje integráltan az enyhe autista, enyhe értelmi fogyatékos, magatartászavaros, SNI-s gyerekeket. Persze kiemelten foglalkozzon a tehetségesekkel, írásban tájékoztassa a szülőket a gyermek fejlődéséről...és ezt is óvodai időn kívül készítse el.Járjon családlátogatásra és tartson fogadóórákat. Valójában ez még nem minden, még felsorolni is sok. Gondolja bárki, hogy egy ilyen intézményben a legjobb helyen van a gyermeke? tudnak itt valóban kiemelkedő munkát végezni?
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó