Hírek

Sokat spórolhatnak a fűtésen az óvodák

A csévharaszti óvodában 50 gyerek örülhet mostantól a megújult épületnek – az önkormányzati fenntartású intézmény közel 2,5 millió forintnak megfelelő támogatást kapott épületkorszerűsítésre.

A Trilak Festékgyártó Kft. jóvoltából országszerte 10 óvoda kapott speciális hőszigetelést, a tavaly meghirdetett pályázatra összesen 151 intézmény jelentkezett Az energiamegtakarítást célzó program során a Trilak Dryvit rendszerét alkalmazták, így egy-egy épület a D energiaosztályból akár az A+ energiaosztályba is átléphet

Csévharaszton a megújult, színesebb épület azonban nemcsak a gyerekeket teszi boldoggá, hanem legalább ennyire a felnőtteket is: az óvoda fűtési költségei ugyanis mintegy 30 százalékkal csökkenhetnek a speciális hőszigetelésnek köszönhetően. A közel egy hónapon át tartó munkálatok során a Trilak Dryvit rendszerét alkalmazták, ami azt jelenti, hogy egy-egy épület a D energiaosztályból akár az A+ energiaosztályba is átléphet, olyan mértékű megtakarítás érhető el az intézmények energiafogyasztásban. Mindezt a Trilak energia-hatékonysági vizsgálattal és hőkamerás felvételekkel kívánja ellenőrizni.

„1972-ben lett óvoda a korábban kultúrháznak helyet adó épületből, azóta két fázisban már szükség volt a bővítésére, hiszen voltak olyan éveink is, amikor 100 gyermek járt hozzánk. A Trilak pályázta lehetőséget adott egy megújulásra, és az önkormányzat támogatásának köszönhetően a nyílászárók cseréjére is sor kerülhetett – mondta el az ünnepélyes átadón Váraljai Lászlóné, a Csicsergő Óvoda vezetője. – „És hogy mennyire fontos nekünk ez az átalakulás? A szülők mesélték, hogy a nyári szünetben több gyerek ragaszkodott hozzá, hogy jöjjenek el az óvoda felé és nézzék meg, mi történik épp. A szünet utáni első napon pedig kikerekedett szemmel érkeztek az ovisok, rácsodálkoztak az új színes falakra.”

Nem a csévharaszti óvoda az egyetlen intézmény, amely a Trilak Festékgyártó Kft. jóvoltából újulhatott meg: további 10 óvoda juthatott élhetőbb környezethez és alacsonyabb fűtési költségkehez. A tavaly meghirdetett pályázatra összesen 151 intézmény jelentkezett. A nyertesek kiválasztásánál az is szerepet játszott, hogy mekkora az egy gyermekre jutó költségvetés és fűtési költség, és mekkora a térség vásárlóereje. Így többek között Rozsály, Napkor, Lőrinci, Törtel és Mezőnyárád óvodásai is korszerűbb óvodaépülettel gazdagodhattak.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás