Hírek

Az írás és a beszéd egyre függetlenebb egymástól

Aki képtelen leírni egy nyelvtanilag helyes mondatot, még képes lehet arra, hogy ugyanazt tökéletesen elmondja...

A Johns Hopkins Egyetem szakértő csapata arra a felfedezésre jutott, hogy bár az ember írásra való képessége a beszédből való képességéből alakult ki, mára ez a két képesség annyira függetlenné vált egymástól, hogy az, aki képtelen leírni egy nyelvtanilag helyes mondatot, még képes lehet arra, hogy ugyanazt tökéletesen elmondja.

A Psychological Science című lapban Rapp és munkatársai arról értekeznek, hogy előfordulhat az, hogy valaki agyában a beszédközpont károsodik, de attól még az írásközpont érintetlen marad, vagy fordítva.

Vizsgálatuk során a szakemberek annak kívántak utána járni, miként rendszerezi az agy az írott nyelvvel összefüggő tudományokat – az olvasást és betűzést -, valamint annak, hogy vajon az írástudó felnőttek esetében függ-e az írott nyelv a beszélt nyelvtől, mert ha igen, akkor beszédben és írásban ugyanazokat a hibákat kéne elkövetnünk, míg ha nem, akkor előfordulhat, hogy valaki nem feltétlenül azt írja, amit mond.

A vizsgálat során a csapat öt stroke-on átesett, afáziás, illetve kommunikációs nehézségekkel küzdő beteget kísért figyelemmel. A szakemberek mindegyik alanynak képeket mutattak, majd megkérték őket, hogy mondják el, mi történik rajtuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy négynek nehezére esett megfelelően ragozott mondatokat írni, ugyanakkor ugyanezeket a mondatokat különösebb gond nélkül képesek voltak elmondani, míg egyiküknél pont fordított volt a helyzet, a beszéddel akadt gondja, az írással nem. Mindebből a kutatók arra következtettek, hogy az írást és a beszédet az agy különböző területei támogatják, és nem csak a kéz, illetve a száj motoros kontrollja tekintetében, hanem a szóalkotás magasabb szintjén is.

A kutatócsoport úgy féli, hogy az új felfedezések sokat segíthetnek és sok fontos ismerettel szolgálhatnak a gyerekek olvasás- és írástanítása, valamint az afáziás betegek terápiája során is.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás